Страници

четвъртък, 17 юли 2014 г.

6 начина мозъкът ни да работи по-добре

Мозъкът е човешкият суперкомпютър и има неограничени възможности. Въпреки общоприетото мнение, че капацитетът му е генетично ограничен, проучванията показват, че това не е вярно. Мозъкът е постоянно развиващ се орган – той подобрява или влошава своите функции в зависимост от начина, по който го използваме. Той е мускул и може да бъде подобрен във всяка възраст. С напредване на възрастта раждането на нови мозъчни клетки става по-бавно и мозъчната ни тъкан намалява размерите си. Времето може да ни се отрази регресивно, но можем и да го използваме в своя полза – време да развиваме себе си. Ето няколко начина, с които мозъкът ни работи по-добре:

Спортувайте редовно
Редовните упражнения могат да променят изцяло посоката на развитие на мозъчната дейност, заложена с напредването на възрастта. Проучванията показват, че редовната физическа активност, особено кардио упражненията, повишават притока на кръв към мозъка, което осигурява и по-голям приток на кислород (мозъка консумира около 20% от кислорода в тялото ни). Изследвания са показват, че редовните физически упражнения, увеличават обема на мозъка.

Медитация
С днешния забързан начин на живот често не ни остава време за почивка, при това не само физически. Нашият ум е винаги претъпкан с различни мисли и тревоги, които определено се отразява на мозъчните ни функции. Медитацията е един от най-старите начини за подмладяване ума и подобряване на възприемчивостта му. Ако ви е трудно да медитирате в пълния смисъл на понятието, просто се отпуснете, фокусирайте се върху дишането и се опитайте да не мислите за нищо. След десетина минути в това състояние ще усетите повече концентрация, енергия и цялостно ще се чувствате по-добре.
*За много хора е трудно да изключат ума си и да се отпуснат. Опитайте с една минута, след това увеличавайте постепенно.

Консумирайте риба
Включете риба в диетата си поне два пъти седмично. Ако не обичате  риба или сте вегетарианец, може да приемате рибено масло под формата на добавки към храната. Проучване сред тийнейджърите в Швеция показва, че яденето на риба повишава мозъчните функции с повече от 10%.

Поддържайте здравето си в добра форма
Проучванията показват, че възпаления от всякакъв вид имат отрицателно влияние върху умствената дейност.

Упражнения за мозъка
Подобно на останалата част от тялото, мозъкът ни се нуждае от редовни физически упражнения, за да бъде във форма. Този тип упражнения подсилват мозъка и подобряват неговите функции. Идеи за подобни игри са: кръстословиците, скрабъл, Судоку, шах, математически задачи. Те са основани на "главоблъсканица" и са някои от начините за подобряване на ефективността на мозъка.  

Експериментирайте с ново умение или хоби
Един добър начин да стимулираме мозъка си и да го извадим от неговата "зона на комфорт" е изпробването на нови умения или хобита. Няма значение какво точно ще бъде новото ни занимание - изучаването на нов език, свирене на музикален инструмент, дърводелски проекти и т.н. Когато мозъкът ни опитва нови неща, той създава нови неврони. 
Просто карайте мозъка си да работи. Избягвайте рутината - приберете се от работа по нов маршрут, измийте зъбите си с лявата ръка, ако по принцип ги миете с дясната - бъдете креативни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...