Страници

петък, 9 октомври 2015 г.

Да започнеш "нещо свое" - 5 бързи пункта

С момичетата (от блога, който четете) доста размишляваме по въпроса накъде да поеме този блог, който ние все още наричаме списание. Всеки има друга работа, много ангажименти, други приятели. Трудно ни е да пишем редовно, аз забравям да публикувам постовете във фейсбук...Човек трябва да е силно мотивиран и организиран, за да даде началото на нещо. 

Някои събития около живота на малкия ни екип ме провокираха да ви споделя неща, които намирам за доста важни. 


1. Никой няма да ви дава заплата завинаги. Вие сте най-важният човек само за самите вас.

Аз също отскоро работя и на заплата и виждам, че това дава известно спокойствие. Лесно е човек да получава приятна заплата, да си обича работата, ако я обича, и просто да си прави, каквото е необходимо - нито повече, нито по-малко. Докога това би могло да бъде така? Неприятна мисъл? Последствията биха били много по-неприятни. Можете да го правите успоредно с обичайната си работа. Да - надъхвам ви :) Да работиш за себе си е невероятна тръпка. 

Intelligence without ambition is a bird without wings.:
2. Стремете се да  виждате проблемите и да намирате решения - проактивност.

Въпросът не е да създадете нещо, защото много ви се иска да създадете нещо, а защото някой има нужда от него и вие бихте решили нечий проблем. Да решавате проблемите на хората наистина е супер. Оглеждайте се за подобни :) 


3. Старайте се да бъдете креативни. 

Наскоро бях на интересен семинар и един дългогодишен проджект мениджър сподели историята на една голяма ИТ компания, стартирала с много малък капитал. Изводът от историята е, че, когато човек има собствен проект извън работа и обсъжда това с околните, работи по-ефективно и е по-креативен и в работата си. Креативността и проактивното мислене, в морално правилна посока, разбира се, ще спасят света. 

4. Имайте план и говорете за идеята си. 

Трябва да имате 3 плана - лош, оптимален и добър. И е добре да сте наясно, че е много вероятно да се случи най-лошият. Какво би ви донесло това в перспектива? Какво рискувате? 

Говорете за идеята си, за да получите вдъхновение, да почерпите повече идеи, и за да видите дали въобще става. Повечето хора винаги ще ви казват, че ще претърпите провал и че идеята ви е откровено глупава. По-притеснителното е, ако всички ви кажат това. 

Освен това - общувайте. :) Комуникирайте пълноценно и се старайте да разбирате хората и защо мислят това, което мислят. Едно от най-ценните ви умения.

5. След началото идва по-важният момент - имайте визия. 

Решаващо е да знаете това още в началото. Имайте идея докъде искате да стигнете и горе-долу как може да стане това. Много проекти се провалят, защото бюджетът не е разпределен добре във времето, защото не е направено това с друг ресурс или защото не са пресметнати рисковете. Имайте визия как може да разширите идеята си, има ли перспектива всъщност, или планувате да отворите поредното кафене с винтидж атмосфера?

Това са най-важните неща, които съм чула и разбрала до момента от неособено дългия си житейски и професионален опит. Повечето са взаимствани и са ми свършили изключително добра работа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...