Страници

неделя, 7 юни 2015 г.

Уникалните дрехи на Фрида Кало


Пламенна. Творяща. Женствена. Различна. Вдъхновителка и пример за поколения жени. Тя е Фрида Кало - уникален артистичен феномен.

След смъртта й през 1954 г., съпругът й Диего Ривера затваря вещите й в банята на дома им в Мексико Сити, Синята къща. Той настоява тя да не бъде отваряна, докато не изминат 15 години от смъртта му. Стаята остава заключена до 2004г. Фотографката Ишиучи Мияко е поканена да снима нейното съкровено съдържание, за изложба в музея на Фрида Кало в Мексико Сити. Сред тях ще откриете типични за художничката вещи, от слънчеви очила до ръчно рисувани корсети.

Дрехите за жената са част от нейната индивидуалност, те я открояват и разкриват нейната женственост. Несправедливата съдба поднася на борбената Фрида не едно страдание на тялото й. Дрехите, както и изкуството й, носят белега на болката, страстта и артистизмa й. Всяка от тях има своята съкровена история и се отличава с уникалност и неповторимия почерк на Кало.

Нека да надникнем и да видим какво се крие в гардероба на Фрида запазен в тайна повече от 50 години.
Десният крак на Кало е по-слаб от левия вследствие от детски паралич. Когато тя е на 20 години, той е счупен на 11 места след тежка автобусна катастрофа. В резултат на това тя носи дългите традиционни Техуана рокли, които скриват долната част от тяло й.
                                            Класическите котешки очила на Фрида.

След автобусната катастрофа, цялото тяло на Кало е в гипс, в продължение на три месеца, а болката остава до края на живота й. Тя рисува своите отливки и корсети, превръщайки ги от медицинско оборудване в истински произведения на изкуството.
Приятели на Кало забелязват, че колкото повече болка изпитва тя, толкова по-сложени стават тоалетите, който си прави.
                                                         Бански в ментово зелено.
Несесерът за гримове на художничката.
                              Ботушите с ресни на Кало, дясната е с по-висок ток.

1 коментар:

  1. Здравейте приятели,
    Благодаря ви за приятните за четене и преглеждане статии!
    Ако някой от вас желае да се сдобие с Ръчно рисувани дрехи , мисля , че това е правилното място за вас!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...