Страници

събота, 15 март 2014 г.

Тайнственият град


Вардзия, известен още като Замъка на розите, е пещерен манастир, разположен в Грузия, на кръстовището на булевардите Източна Европа и Западна Азия. Има над осемстотин милиона години история. Той е добре укрепен манастир, който изиграва важна роля в политическия, културния, образователния и духовния живот на страната през втората половина на XII век. Тогава на трона на Грузия се възкачва царица Тамара.


Вардзия е по-скоро скален град, отколкото манастир. В средата на комплекса има храм, който е целият покрит с фрески и поредица от стенописи. Този храм носи името Успение и датира от 1180г. Той е украсен с пиластри по стените – уникални стенописи. Сред фреските има портрети на царица Тамара, както и на цар Георги III, които са основатели на този красив град. 



Историческа и художествена стойност имат стенописите на Успение Богородично, Възнесение и Преображение на Иисус Христос. Всички тези картини са от решаващо значение в развитието на средновековната грузинска стенопис. В пещерата има и езеро, за което се смята, че е чудодейно.


Интересна е историята с името на манастира.  Младата царица Тамара играела на криеница в пещерите с чичо си. Тя решила да се пошегува с него и се скрила така, че той не могъл да я открие дълги часове. Накрая чичото започнал да вика, колкото му глас държи. А тя изскочила внезапно зад гърба му и казала „Ак вар дзиа”, което означавало: тук съм, чичо. И така младата царица дала името на каменния град Вардзия.


От 1985 г. градът става част от историко-архитектурен музей-резерват, който включва четиридесет и шест архитектурни обекти, дванадесет археологически обекти и двадесет и един обекта на монументалното изкуство.
Днес манастирът продължава да съществува и бива посетен от голям брой туристи. Ако ви се удаде възможност да посетите Грузия и имате свободно време за разходки, разгледайте това забележително кътче. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...