Страници

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Най-красивите градини в света


Никой не е толкова мъдър, че да няма какво да научи от природата
                                                                                                                         Едгар Кейси

Природата ни изумява всеки ден с невероятните картини, които създава. Като започнем от изгрева и стигнем до залеза, и появата на звездите на небосвода. Тук обаче ще се спрем на 5 от най-красивите ботанически градини, създадени с помощта на човека.

1. „Кирстенбош”, Кейп Таун, ЮАР
Създадена е през 1913 г. и в нея могат да бъдат видени не само  растения, които виреят в Кейптаун, но и такива, които се срещат из цяла Южна Африка. 


Градината е в центъра на защитената територия Кейп Флористик Реджиън, който през 2004 година е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. 



2. Жардим Ботанико, Рио де Жанейро
Това е градина на 1800 години и съдържа огромна колекция от растения от цял свят. 


В нея може да видите и малките приятелчета - маймуни, които издават странни звучи от дърветата.




3. Кю Гардънс, Лондон, Великобритания
Лондонската Кралска ботаническа градина, както е известна още, се намира в южната част на Лондон и в нея могат да бъдат видени над 7 милиона екземпляра от всевъзможни растения, които се съхраняват в хербаризиран вид.


Градината е един огромен исторически парков ландшафт, който е оформян във времето между 17 до 20 век. В нея могат да бъдат видени още библиотеката, екзотичните градини, известната оранжерия с името „Къщата на палмите“ която е емблематична за ботаническата градина, а също така и най-голямата запазена и работеща оранжерия от Викторианската епоха.


4. Градината Клод Моне, Живерни, Франция
Това са градините на известния художник Клод Моне. Тя наподобява изобразени познати теми от най-добрите му картини като “Ад”, “Чистилище” и “Рай”. 


Красиви храсти и копривни растения изобразяват „Ада”, който е разделен от „Рая”, където пък могат да се видят хиляди рози, чиито бодли са премахнати. До тях се намира алея, насята с тис, която символизира „Чистилището”. През пролетта, 30 хил. растения разцъфтяват в парка.



5. Градината Nong Nooch, Тайланд, Югоизточна Азия
Тя е посветена на образованието, изследванията и опазването на огромната колекция палмови и други тропически растения. Свидетели сме на  пищността и великолепието на тайландските традиции и церемонии, грациозни танци от всички краища на страната , бой с меч, тайландски кикбокс и много други.


В нея може да се види колекция от тайландски антики, а също така  посетителите могат да опитат традиционна тайландска храна.

 


Е, какво ще кажете, не са ли красиви? Коя ви харесва най-много? На мен любимата ми, може би, е тази на Клод Моне. Но не бих отказала да посетя всяка една и да се насладя на цялата красота, събрана в нея. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...