Страници

сряда, 5 ноември 2014 г.

Деликатността в света на Давид Фоенкинос


"Има прекрасни хора, които срещаме в неподходящ момент. Има и хора, които са прекрасни, защото ги срещаме в подходящия момент." 
 Полски философ


Давид Фоенкинос е френски писател, сценарист и режисьор. Автор е на 15 романа, преведени на 35 езика. На българския читател е известен с романи като "Еротичният потенциал на жена ми", "В случай на щастие", "Инверсия на слабоумието" и "Независимост". Тази година на българския пазар излезе и романа "Деликатност" (в превод на Георги Ангелов, изд. „Колибри“), който във Франция излиза през 2009 г., отличен от критиката с 10 награди.

Постмодернистичната структура на романа напомня на драмата на Хулио Кортасар "Rayuela". Това е един фрагментарен роман изтъкан от множество цитати от известни литературни произведения, текстове на песни, рецепти, дори части от сценарии. Завладяваща книга, разказваща историята на Натали, която губи съпруга си Франсоа в автомобилна катастрофа. След неговата загуба Натали се затваря в себе си и дълго време категорично отхвърля всеки ухажор. Но всичко се променя, когато забелязва Маркюс, който е невзрачен, не е красив, нито прелъстител, но притежава деликатност, която впечатлява Натали и придава нов смисъл на живота й. 

Това е роман за любовта, загубата на любимото същество и надеждата. Книга, която те разтърсва и те кара да се замислиш за живота. 

През 2011 г. на екрана се появява и адаптацията на романа, носеща същото заглавие. Фоенкинос режисира екранизацията заедно с брат си Стефан. В главната роля влиза известната френска актриса Одри Тоту. Филмът е номиниран два пъти за награда "Сезар".

Все още не съм гледала филма, но книгата определено си заслужава прочита. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...