Страници

вторник, 18 ноември 2014 г.

Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване

"Мураками е същински илюзионист, който обяснява, че всичко е ловкост на ръцете, и въпреки това те кара да вярваш в свръхестествените му възможности. Много са онези, които умеят да разказват истории, подобни на сънища, но рядко се среща разказвач, който ти внушава, че ти самият сънуваш съня." Ню Йорк Таймс Бук Ревю

Има книги, които разбунват книжните среди още преди да се появят. Точно това се случи и с „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване", както и всъщност с повечето книги на Мураками. Ако не сте чели нищо досега от него, не ви препоръчвам да започвате точно с този роман – за мен не е от най-добрите му и не би ви запалил толкова по японския автор, колкото, например, с "Норвежка гора" (за която може да научите повече тук).

Книгата за Цукуру определено има много достойнства, въпреки горното ми изказване. Всичко започва с разказа за едно приятелство, което по мистериозни причини се прекратява – бързо, без обяснение, рязко, като да си махнеш лепенка от още незаздравялата рана. Цукуру има четирима приятели, а в името на всеки от тях присъства определен цвят: Акамацу (Червен бор), Оуми (Синьо море), Ширане (Бял корен) и Куроно (Черно поле) - „(…) не виждаше край себе си нито един интересен от своя гледна точка човек. В сравнение с колоритните му и толкова въодушевяващи го негови четирима приятели от гимназията всички тук бяха някак безцветни, безинтересни, безлични. Така и не успяваше да срещне човек, когото да му се прииска да опознае по-надълбоко и с когото да изпита желание да поговори надълго и нашироко.“

Фамилното име на Тадзаки обаче е лишено от цвят и това по някакъв начин оформя и личната му преценка за себе си – свит, тих, незабележим, незначителен, минаващ през света като прашинка, от чийто живот нищо не зависи и съвсем спокойно би могъл да не съществува. Оттук и съвсем разбираемо мисълта за самоубийство, депресията, самотата, отчаянието на човека, който търси смисъл и близост.

И тогава Цукуру среща Сара...за да си припомни какъв би могъл да бъде, ако поиска. Именно на нея дължим развръзката – Сара го убеждава да излекува недоизказаното от миналото, за да успее да го загърби и да продължи напред. Разказана с няколко думи историята не е завладяваща, но докато се усетите, ще сте потънали в пътуването до Финландия, меланхоличните вътрешни монолози на Цукуру, припламналата искра на надеждата и неочакваната развръзка.

"Но да размишляваш истински, е май като да сътворяваш абсолютна пустота."




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...