Страници

неделя, 1 март 2015 г.

Ада Байрон Лъвлейс - първият програмист в историята



Жените често биват подценявани, когато става дума за технологии, а програмирането се смята за типична съвременна мъжка професия. Но всъщност интересен факт е, че основите на програмирането са поставени именно от жена. Ада Байрон Лъвлейс е създател на първата компютърна програма, а е живяла цял век преди изобретяването на модерния компютър. Тя е може би един от най-големите примери за приноса на жените в технологиите и един от най-живописните персонажи в компютърната история.

Августа Ада Байрон е родена на 10 декември 1815 г. и е дъщеря на знаменития поет Лорд Байрон. Той обаче не е бил голяма част от живота на дъщеря си. Пет седмици след раждането й Лейди Байрон пожелава да се раздели с Лорд Байрон и тя става единствен попечител на Ада. Именно майка й я тласка по пътя на математиката и науката. Лейди Байрон се страхува, че Ада може да залитне към литературата като баща си и да стане поетеса, което тя не одобрявала.

Въпреки старанието на Лейди Байрон, поетични наклонности се проявяват у Ада. На 30 години пише на майка си: "Ако не можеш да ми дадеш поезия, може ли да ми дадеш "поетична наука?" Нейното разбиране на математиката било обвързано с въображението, и изразено в метафори. Тя се надява да стане "аналитик и метафизик".

На 17 години Ада се запознава с Мери Съмърсвил, забележителна жена, писателка на научна тематика, чиито текстове са използвани в Кеймбридж. Г-жа Съмърсвил насърчава Ада в нейните математически изследвания и също като нея се опитва да сложи математика и технологии в подходящ човешки контекст. През ноември 1834 г. на вечеря в г-жа Съмърсвил, Ада чула, идеите на Чарлз Бабидж за нов двигател за изчисляване - аналитичен двигател. Той предположил какво ще стане, ако новият двигател за изчисляване може не само да се предвиди, но и да го задейства. Бабидж иска да създаде машина, която да манипулира символи, а не само числа. Ада била докосната и вдъхновена от универсалността на неговите идеи.

Бабидж и Ада започват непрестанна кореспондеция. Разменят си писма пълни с факти и фантазия. Докато Ада работи по превода на статия за откритията на Бабидж, той й предлага да добави собствени бележки към текста. Резултатът е - коментарите на Ада се оказват три пъти по-дълги от оригиналната статия.

В статията, публикувана през 1843 г., коментарите на Лейди Лъвлейс включват нейните идеи, че такава машина може да се използва за създаване на музика, произвеждане на графики, а също така ще може да бъде използвана както за практическа така и за научна употреба. Предсказанията й се оказват верни.
Ада предлага на Бабидж да напише план за това как двигателят може да изчисли номерата на Бернули. Този план сега се разглежда като първата "компютърна програма." A софтуерният език, разработен от Министерството на отбраната на САЩ е кръстен "Ада" в нейна чест през 1979.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...