Страници

сряда, 1 април 2015 г.

Щрих и стих - визуална поезия


Поезията и анимацията са сред любимите ми изкуства. Четейки стихове, често се улавям как в главата ми левитират шантави изображения подобно на анимация.
“You may say I'm a dreamer”, както пее легендарният Джон Ленън, но се оказва, че определено не съм единствената.

ЩРИХ и СТИХ е един наистина интересен филмов проект, който обединява 6 авторски късометражни анимационни филма, базирани на 6 съвременни български поеми.
ЩРИХ и СТИХ успява да създаде мост, който свързва поезия и анимация в една нова художествена форма - визуална поезия. Стиховете, по които са направени филмите са “Малко сутрешно престъпление”, “Одеонъ” и “Естествен роман в 8 глави” на Георги Господинов, “Млекарката” на Димитър Воев, “100% настроение” на Дилян Еленков и “Постиндъстриал” на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров.

Поезията е изкуство, което щрихира идеи и чувства, а с визуализацията им чрез едно от най-абстрактните изкуства – анимацията се получава изключителна симбиоза между двете изразни средства. Резултатът е 6 психаделични, щури и вулгарни късометражни анимации, които си заслужава да видите.

Това може да направите на 2 април като посетите събитието Анимация, рисувана върху лента + ЩРИХ И СТИХ в кино Одеон.(https://www.facebook.com/events/1617752478456590/)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...