Страници

вторник, 12 ноември 2013 г.

"Подвижна къщичка"

Тази статия е вдъхновена от близък мой приятел, който не харесва чадърите, а според мен просто трябва да им даде шанс и да ги опознае по-добре. Да дадем шанс на чадъра!

Да, за много хора не е особено приятно, когато вали, не само защото е мокро, а защото трябва да носим и чадър – често по-тежък, отколкото ни се иска, не винаги има къде да го сложим, а понякога изобщо не започва да вали.
Представете си, обаче, какво бихме правили, ако никой до момента не беше изобретил чадъра? Или ако чадърите бяха дефицитна стока и се полагаше само по един в семейство?

Когато нямало чадъри...
лотосово листо - чадър
Това е било едва около 4000 години пр.Хр. Има различни предположения за създаването на първия чадър. Тази, за която има исторически доказателства, е история за сръчен китайски дърводелец и неговата съпруга, която му носела храна, когато имал работа извън къщи. Когато валяло дъжд, тя идвала при него цялата мокра заедно с мокрия му обяд. Затова дърводелецът построил поредица от навеси, под които хората да се скриват, когато вали. Но тъй като те нямало как да следват съпругата му по целия път, тя отново се мокрила... или по-скоро обядът. Така дошла идеята за „подвижен навес“ или, както го нарекли, "покривът, който винаги е с нея“ и „подвижна къщичка". Това е била същинска къщурка, тежаща цял килограм. Другата история е за малко момче, което се предпазило от дъжда, слагайки над главата си голямо лотосово листо.

В Древен Египет и Китай чадърът се използвал за защита от слънцето и бил притежание само на царе, фараони и императори. Чадърите били богато украсени - брилянти, злато, птичи пера и били изключителен лукс. Чадърите на китайските императори били в ярко жълто и символизирали покровителство над нацията. За символ на богатство и власт са се считали и в Индия. Едва през 17 в. във Франция влиза във всекидневна употреба под името “парасол”, защото предпазва от слънцето. Тогава чадърът се превръща в моден аксесоар, а французите го украсяват с ресни и рюшчета. Любопитно е, че той е първообраз на подвижния покрив на кабриото при автомобилите.

В днешно време креативността в „чадърената“ индустрия продължава и ние можем само да се радваме, че чадърът за нас може да е далеч по-свеж и забавен аксесоар от просто покрив от дъжда.









 



  
хибрид между чадър и акустична система
В него е монтиран плейър, който се управлява с бутони върху дръжката на чадъра. Високотехнологичното устройство възпроизвежда триизмерен звук направо на улицата и практически при всякакви климатични условия. 

А ако чадърът Ви се скъса и няма откъде да си купите нов, винаги може да извадите сапун и да се възползвате от момента  - "когато съдбата ти поднася дъжд, направи си пяна".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...