Страници

събота, 28 декември 2013 г.

Избор на крем за лице

          При щателна проверка се оказва, че вредният състав на кремове за лице на цена между 5 - 10 лв., е сходен с този на по-висок клас козметика като AVÈNE например. Тъй като на всички кремове пише, че ще направят с кожата на лицето ни прекрасни неща, а всъщност голяма част са синтетични и са по-скоро вредни отколкото полезни, реших да ви представя как може да различите добрия крем от този, който ще запуши порите ви, ще наруши водния баланс на кожата, ще спомогне образуването на бръчки и т.н. и т.н. 


Заедно да погледнем зад лъскавите опаковки и помпозни фрази, какво пише в съдържанието:
  1. Methyl, Propyl, Butyl and Ethyl Paraben - Това са група химикали с качествата на консерванти. Те пречат на развитието на микроорганизми и удължават срока на годност на козметиката. Със същия успех обаче могат да предизвикат кожни раздразнения и обриви. Чрез кожата те могат да се абсорбират от организма. В тялото те съществуват във вид подобен на хормона естроген и имат способността да разрушат ендокринната система, предизвиквайки рак на гърдата, както и рак на женските репродуктивни органи. Но въпреки многото шум около тях, има далеч по – вредни съставки.
  2. Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) - Приложението им в козметичните продукти обикновено се свързва с това да направят консистенцията им подобна на емулсия и да могат да правят пяна. Те обаче могат да причинят алергични реакции, очни раздразнения и прекомерна сухота на кожата и косата. Тези химикали са амини и при влизането си в контакт с нитрати могат да способстват за формирането на рако - причиняващи нитрозамини. Токасични са, ако бъдат поемани от тялото, в продължение на дълъг период от време.
  3. Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea - Те са широко използвани консерванти. Според изследвания на Американската академия по дерматология, те са сред главните виновници за контактния дерматит. Търговските имена на тези химикали са Germall II и Germall115. Токсичната опасност на двата химикала се състои в това, че те освобождават формалдехид.
  4. Sodium Lauryl/Laureth Sulfate - евтин химикал, който най-често намира приложение в производството на шампоани заради дълбоко почистващите си и пянообразуващи свойства. Те са производни на петролните продукти, но в псевдо-натуралната козметика се представят като продукти на кокосово масло. Сред нежеланите реакции най-често са обриви, прекомерна сухота, пърхот.
  5. Petrolatum - в козметиката се предпочита заради омекотяващите си свойства. Но тази съставка няма подхранващи свойства за кожата, но за сметка на това може да влезе в нежелана реакция с естествените овлажняващи механизми на кожата като причини сухота и напукване, запушва порите. Производителите предпочитат Petrolatum, защото е много евтин.
  6. Paraffinum Liquidum - течен парафин или познат още като минерално масло. Използва се за омекотител. Не подхранва кожата, а само запушва порите.
  7. Propylene Glycol - предизвиква алергии, обриви и даже екземи. Ако на някой етикет прочетете Пропилен гликол или Полипропилен гликол, то бъдете сигурни, че този продукт е базиран на синтетични съставки.
  8. Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone - емолиенти (омекотители) на силиконова основа. Едни от най-добре действащите съставки за косата - правят я мека и блестяща, лесна за оформяне. Но поставени в крем или лосион, те образуват върху кожата тънък филм, който я запушва и не й позволява да диша.
  9. Cetyl Alcochol, Cetearyl Alcochol, PVP/PA (VA) Copolymer, Myristyl Myristate  - първите две са изкуствени мазнини, останалите три са петролни деривати (различни по хим. състав органични съединения). Всяко от тях запушва кожата, спира достъпа на кислород, а резултатът е бръчки.
  10. Mineral oil - Минералните масла всъщност не овлажняват кожата. Техните молекули са твърде дълги за да проникнат в кожата и поради това, те само образуват повърхностен филм върху кожата, като блокират порите й. По този начин те запазват влагата в кожата, но не позволяват на отделянето на вредните токсини. Тези вещества пречат на кожата да диша и да абсорбира мастно разтворимите витамини, което влошава значително състоянието на страдащи от дерматит и екзема, а също така предизвикват акне. Също така, тези продукти ускоряват процесите на стареене на кожата, като спомагат за образуването на свободни радикали.
  11. Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Wheat Protein е антистатичен агент, а не подхранващ пшеничен протеин.
  12. Stearalkonium Chloride - разработен от текстилната промишленост като текстилен омекотител, той се използва при производството на балсами за коса и кремове за блясък. Предпочитан е по простата причина, че е по-евтин от протеините и билковите масла. Проблемът е, че за разлика от тях, често предизвиква алергични реакции.
  13. Синтетични оцветителицелта на производителите е чрез тях да направят своите продукти по-привлекателни за купувачите. В списъка на съставките може да бъдат изписани по следния начин: FD&C Red No. 6 / D&C Green No. 6. Но синтетичните оцветители трябва на всяка цена да бъдат избягвани, тъй като могат да са канцерогенни.
  14. Синтетични аромати - те могат да съдържат повече от 200 съставки. А същевременно на етикета кратко е написано "аромати". Но синтетичните аромати "успешно" могат да предизвикат главоболие, световъртеж, обрив, хиперпигментация, кашлица, дори повръщане. Ето защо дерматолозите често препоръчват да избираме козметични продукти без аромати.

Аз намерих някой от тези вредни съставки във кремове от марки като Loreal (нисък клас), Deva, Nivea, Garnier до марки от класа на Avene. Когато решите да си изберете крем може да извадите тези съставки на лист и да проверите има ли ги в съдържанието на избраните от Вас продукти, да проверите състава им в интернет или да заснемете опаковката в магазна и ги сверите вкъщи. 
Успех с избора на най-доброто за Вас!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...