Страници

четвъртък, 19 юни 2014 г.

"Once upon a time..." или приказката на Лора


Приказките стремглаво навлизат в нашата реалност благодарение на обектива (или окото) на Лора Радкова и нейната първа самостоятелна изложба „Once upon a time…” („Имало едно време...”). Фотографиите се намират в „Галерия 1908” и могат да бъдат видени до 30. 06. 2014 г. Изложбата е част от Месеца на фотографията и е осъществена съвместно с Природонаучния музей. Това, което въображението на Лора оживява по един безспорно красив начин, са шест приказки с главни герои животни (по Андерсен и Братя Грим), които представляват триптихи (човекът, животното и историята между тях). Съвременните технологии във фотографията и визуалните изкуства позволяват да видим по нов начин любимите ни детски приказки и да ни запленят отново (независимо от възрастта ни).


Самата създателка е не по-малко интересна от прекрасните си творения. Лора Радкова е завършила бакалавърска програма „Фотография“ в НБУ и завършва магистърска програма „Литература, кино и визуална култура" в СУ. До момента е участвала в немалко колективни изложби: ”Студентски мигове” в НБУ (2008 - 2009 г.), „Yong Creative Chevrolet” в хотел  „Хилтън” (София 2009г.), „Местата, в които /не/ живеем” към „Международни фотографски срещи” (Пловдив, 2010г.), в европейското състезание „Yong Creative Chevrolet”, секция „Фотография” (София 2009г.), в арт-фестивал за цялостно изготвяне и обработване (на живо) на финален рекламен кадър за „Mercedes  GLK” (София 2008г.). Сред другите превъплъщения на Лора са на арт директор към късометражен игрален филм  „Познаваме ли се?”, който е взел участие на „София Филм Фест” през 2010г., както и като оператор на част от документален филм за реге и рага културата в България „Sofia-Kingston-Babylon”, 2013г.

Лора задоволи и личното ни любопитство в следния разговор:

Защо избра за тема „Once upon a time...”?
Темата на изложбата е обвързана с визията на едни от най-популярните детски приказки, защото първоначално фотографиите бяха замислени като част от проект с участието на Националния Природонаучен Музей. Проект, който да популяризира постоянната експозиция на музея. Проект, който да комбинира визуален разказ на приказката, с нов прочит на същата приказка с добавяне на научни факти за животното-главен герой. „Имало едно време...“ беше най-логичното заглавие за мен, при положение, че тематиката е приказна, а и когато хората чуят подобно заглавие, веднага се появява асоциация с вълшебните приказки, с детството...

Вярваш ли в приказки?
Вярване не е точната дума. Една от основните функции на приказките е да предават и преразказват архетипови модели на поведение и на разбиране за света на идните поколения по занимателен и вълнуващ начин. Чрез приказките и тяхното повторение децата от малки се учат на основните проблеми, които им предстоят да разрешават, когато пораснат, учат се как да ги разпознават, как да реагират и какво могат да очакват от другите. Вълшебните приказки имат една обща структура, функции, главни действащи лица, но постоянно променят своя облик при всяко следващо преразказване, обогатяват се с варинти, различни влияния, за да достигнат до съвременния си вид.


Следващи проекти?
Имам идея за следващ фотографски проект, който ще бъде съвсем различен както като тематика, така и като визия от нещата в настоящата ми изложба. Определено ще е по-мрачен проект. Друго бъдещо начинание е късометражен художествен филм, който подготвям за магистърската си защита. Сценарият е почти готов, но постоянно търпи промени, като се надявам скоро да се стигне до краен вариант и да започнат снимките по него.


Откъде черпиш вдъхновение?
Вдъхновението си често черпя от литературата, киното, изобразителното изкуство, от фотографията. Доставя ми удоволствие да комбинирам и смесвам образи от различни сфери на изкуството и затова не мога да сложа ясни граници на източниците си на вдъхновение. Понякога работя само с идеи, в следствие на които се ражда образ, в други случаи е точно обратното – визията на бъдещите ми проекти предшества цялостната концепция.



Ако искате да се присъедините към приказния свят на Лора, побързайте да посетите „Галерия 1908”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...