Страници

събота, 2 май 2015 г.

Магията "Леденика"

Знам какво си помислихте: "Идва лятото и ще си говорим за бира.". Изненада - ще разгледаме една невероятна природна забележителност, която се намира високо скрита във Врачанския балкан - пещерата Леденика.

Името си Леденика получава от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата до входа. Пещерата отваря врати през 1961 г. макар да е известна на населението още по време на османското владичество. През 2005 г. нейната инфраструктура е изцяло обновена. 

В нея живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което се е адаптирало толкова добре към тъмнината, че ако излезе на светлина, умира.
През зимата и пролетта пещерата е приказно красива. За да се стигне до пещерата се минава по "Алеята на приказките", по която ще се насладите на много от добре известните ни герои от приказките. 


Тя се състои от десет зали - "Предверие", след което се минава по тесен проход, наречен "Плъзнята" и се стига до малка кръгла зала. След което се стига до „Голямата концертна зала”. В нея всяка година по време на „Ботевите дни”(от 24 май до 2 юни) се провежда концерт. В тази зала можете да се насладите на интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и др. 
След нея продължаваме по железни мостове, през малка и голяма пропаст и коридора "Завеските", за да се стигне до "Бялата зала", където можете да видите Свекървиният език,  Жената на великана, Слонът и много други.

В началото на пещерата има малко, не много дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.
Най-високата точка на пещерата се нарича "Седмото небе". 


Интересното е, че преди много години овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре млякото, тъй като температурата вътре варира от -7 до 15 градуса.
Пещерата е включена и в Стоте национални туристически обекта. 


Хубавото време дойде, а с него и времето за екскурзии сред природата. Това е една забележителност, която си заслужава да бъде посетена. За мен това е едно от чудесата, които е сътворила природата. 

А ето и едно клипче, направено от списание "Осем". Насладете се!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...