Страници

понеделник, 29 юли 2013 г.

Виденията на един майстор


"Хилядолетната крепост на българския дух се е градила върху знайни и незнайни
пилони. Бурите не ги отнесли, а ги закалили като заровена в земята стомана.Един от тези свещени стълбове, побити насред Пловдив, е Златю Бояджиев – вулканична сплав от талант, интуиция, интелект; господар на живописното платно, ненадминат творец, изстрадал и извървял пътя на непосилните изпитания."



На 25-ти юли (четвъртък) в СГХГ присъствахме на представянето на една много ценна и нужна за обществото ни книга - "Златю Бояджиев - виденията на един майстор" от Димитър Пампулов, издателство Жанет 45.







Изложбата "Златю Бояджиев и Бараците" отбелязва 110 години от рождението му в Софийска градска галерия - от 13-ти юни до 1-в септември.






Много може да се говори за Златю Бояджиев и много е изписано, но чрез книгата си, която не претендира да бъде монография, Димитър Пампулов ни дава поглед върху неизвестни и любопитни случки - на представянето на книгата авторът сподели, че голяма част от сведенията са му предоставени от роднините на художника, от негови приятели, а също и познати, които често са го срещали из улиците на Пловдив.


От книгата ще узнаете за досега на Габриел Гарсия Маркес с изкуството на Бояджиев и прословутите думи, които изрича. Тази, слабо разпространена и непозната за българския читател история, е повече от любопитна и много вдъхновяваща.





"Динамичните възможности за промяна на днешната цивилизация ни изправят пред парадокс - онова, което вчера е било носител на необорим подем, следващото поколение да загърби в името на своите злободневни идоли. Друг е въпросът за степента на каратите, където единствено времето е съдник. И днес, когато погледнем от разстоянието на годините, фигурата на Златю Бояджиев се откроява все така могъща на националния ни хоризонт" - пише в предговора за художника Димитър Пампулов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...