Страници

сряда, 31 юли 2013 г.

Героизмът на българските жени в историята

Всяка държава има своите велики и силни личности, присъстващи в националната им историята. България се слави с героизма в миналото не само на мъжете, но и на своите жени, борили се за справедливост и свобода на българския народ. Имената на някои от тях са всепризнати и всеизвестни в българската история, но подвизите на други са напълно забравени.


Всеки българин се гордее, заради постъпките на тези застинали в миналото героини. Всички знаем още от училище за Райна Княгиня и Баба Тонка Обретенова. Сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз е родната къща на Райна Княгиня в град Панагюрище, която е превърната в музей. На 2 май 2006 г. е открит паметник на Райна Княгиня в Панагюрище. Интересен факт е наименуването на връх Райна Княгиня, който се намира на остров Ливингстън в Южните Шотландски острови, Антарктика. Той е вдъхновен от подвизите на българската учителка. 



На името на Баба Тонка пък е преименувано село, намиращо се в община Попово, област Търговище. Тя е дала името си и на залив на антарктическия остров Ливингстън.



В героизма на тези две жени виждаме храбростта и саможертвата, която ги е водила напред, но в българската история има и други силни жени, които са останали забравени, както и техните начинания.

От неизвестните български дами в нашата история е една благородна жена, посветила се изцяло на българския народ. Това е царица Елеонора, срещана и с името Елеонора Българска, втората съпруга на българския цар Фердинанд I. Основната й дейност е била благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна. Благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. След това в средновековния храм започнали реставрационни дейности.


За нея народният поет Иван Вазов пише:


„Жена венценосна,
сестра милосърдна,

сестра на героите из боя жестоки,

Царице, ти любов си победна,

душа изтъкана от чувства високи.“ 




Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ IV степен. 



Българската революционерка Мара Бунева е известна като „борец за свобода“ и „героиня“ заради извършения от нея атентат срещу Велимир Прелич през 1928 година. Причината за този атентат е, че на Скопския студентски процес, организиран срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания, заради българското им самосъзнание. След произнасянето на тежките присъди студентите на 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“ 


Този атентат привлича вниманието на европейската общественост към съдбата на българите под сръбска и гръцка власт. Френският вестник „Йовър“ нарича Мара Бунева „македонската Шарлот Корде“. Вестник „Франс“ пише: „Истината, която Франция трябва да знае е, че тези терористични действия всъщност са дело не на вулгарни разбойници, а на един въстанал народ!“ Австрийският „Тагеспост“ също се присъединява към обсъжданията и пише: „Лозунгът на организацията е: Свобода или смърт! Нейните привърженици не се предават живи на неприятеля. Те знаят само едно: борба срещу чуждото насилническо господство...”. 




По време на Балканската война през 1912г., 15-годишната Райна Касабова става първата жена в света, участвала в боен полет със самолет “Воазен”. Тя е била медицинска сестра в полевата болница в Одрин по това време. Полетът трае 43 минути, а Касабова хвърля позиви с призиви за спиране на кръвопролитията. В чест на този боен полет денят 16 октомври е обявен за боен празник на българската военна авиация. Ледник Касабова на Земя Греъм в Антарктика е наименуван на Райна Касабова.



Тези жени карат всеки човек да се гордее със своя произход и прадеди, които са извършвали героични подвизи в името на едно по-добро и светло бъдеще. Както можем да видим те са впечатлили с действията си целия свят и той започва за наименува географски обекти на тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...