Страници

събота, 4 януари 2014 г.

Братя Грим - приказно или?


Всяко малко дете е било запленено от света на приказките и когато порасне се оказва, че те са оставили трайно влияние върху живота му. Търсим приказните сюжети навсякъде около нас и когато не намерим тяхното потвърждение оставаме леко разочаровани.

Едни от най-известните фолклористи и събирачи на приказки за всички времена си остават Братя Грим. Образите на Хензел и Гретел, Червената шапчица, Пепеляшка, Снежанка и други продължават да зареждат въображението ни с вълшебства, красота и очакване на щастливия край. Истината е, че нещата не стоят точно така в оригиналния фолклор и сюжетите са доста по-брутални и отблъскващи, отколкото повечето хора си мислят. Реалните приказки са изпълнени с насилие, убийства и извращения (в една от версиите на Пепеляшка майка й е превърната в крава, която цялото семейство изяжда...). Точно това се е опитал да улови и Килиан Шоенбергер – германски фотограф – в серия красиви и все пак призрачни фотографии, които да илюстрират приказките на Братя Грим.


Шоенбергер е направил мрачните си илюстрации в отдалечени провинциални райони из Средна Европа. Колекцията, наречена „Родината на Братя Грим”, майсторски си играе с нашето въображение и представя пейзажите, които вероятно са вдъхновили известните братя за своите приказки.


Професионалният фотограф и географ е роден в Германия. Израснал сред богата на гори местност, Шоенбергер е оформил своя причудлив вкус за мрачни и сякаш обитавани от призраци пейзажи. Освен това самият му начин на живот го държи в тясна връзка с природата и нейната мистична страна.




На своя профил във facebook Шоенбергер споделя мислите си около процеса на създаването на фотографиите и какво означава това за него: „Други правят йога – аз изкачвам планини в мрака на нощта. Потапям се в своя собствен необезпокояван свят стъпка по стъпка. Стоическият ритъм на вървенето през мрака – нежното издигане на зората и най-накрая удовлетворителният момент, когато стигна крайната си цел.”







Източници: boredpanda.com
                      kilianschoenberger.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...