Страници

сряда, 13 август 2014 г.

115 години от рождението на "краля на съспенса"



"Нищо не би могло да ми попречи да заснема този филм, защото любовта ми към киното е по-силна от какъвто и да било морал"
Хичкок

Днес се навършват 115 години от рождението на Алфред Хичкок, който стои на челно място в историята на киното.

Негово Величество Кралят на съспенса е роден на 13 август 1899 г. в Лондон.

Четири от неговите филми се нареждат в топ 50 на класацията на 250- те най-хубави филма за всички времена, която е съставена от зрителите на IMDB.


Известен е на българските зрители с филми като "Птиците", "Ребека", "Непознати във влака", "Шемет", "Север-севрозапад", "Психо" и други.

Той изгражда свой специфичен и разпознаваем режисьорски стил. Подтиква зрителя да се идентифицира с камерата, която се движи по начин, имитиращ нечий поглед. Хичкок манипулира чувствата на публиката като усилва тяхната тревога, страх и съчувствие.  Наречен е "кралят на съспенса" заради напрежението, което създава в своите филми.

Известен факт за него е афинитетът му към блондинки. Именно затова главният герой винаги е придружаван от такива. 

Алфред Хичкок и Типи Хедрен
Работи със звезди от световна велична като Грейс Кели, Ингрид Бергман, Кари Гранд, Ким Новак, Марлене Дитрих и други. 

Въпреки че Хичкок не е получавал "Оскар" за режисура, безпорен факт е, че е оставил изключително и разнообразно творчество.

Вестник "Дейли Телеграф" го определя като: „Безспорно най-великият кинорежисьор, появил се на тези острови, Хичкок прави повече от всеки друг за оформянето на съвременното кино, които би било напълно различно без него. Неговият усет беше към повествованието, безмилостно прикривайки ключова информация (от своите герои и от нас) и ангажирайки емоциите на публиката, както никой друг.“ .

А ето и едно кратко представяне на неговите филми.

За да научите повече за великия режисьор, може да се насладите и на биографичния филм за него, който излезе през 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...