Страници

петък, 8 август 2014 г.

Кой каза, че север е в горната част на картата?


Предполагам, почти всички сте чували за книгата на Алън и Барбара Пийз "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния". Доста интересно, полезно и увлекателно четиво - струва си да бъде прочетена. Когато аз я довърша, ще напиша няколко статии с най-важното от нея според мен. Четейки, намерих доста обяснения на ситуации, свързани с отношенията между родителите ми, приятеля ми, приятелите ми, приятелките ми и техните приятели. 

Една от засегнатите теми се отнасяше за трудността, която срещаме ние, жените, когато паркираме, ориентираме се по карта, често се загубваме в непознат град, квартал или дори в непозната част на собствената ни улица. Тъкмо вчера наблюдавах това при моята сестра - когато влезем в магазин, на излизане тя винаги тръгваше в посока обратна на движението на нашата разходка. Забелязали ли сте, че когато жените търсим даден обект на картата често я завъртаме по посока на движение и тъй като картите са ориентирани на север, ако се движим на юг, обръщаме картата наопаки. Често мъжете реагират с учудване на това, неразбирайки как ще прочетем надписите наопаки и защо изобщо правим това сложно, в техните очи, упражнение. Ще ви обясня защо правим това след няколко дни. А сега ще ви разкажа за решението на този проблем, който едно симпатично британско семейство ни дава. 

Това са Джон и Ашли Симс. Ашли открива, че без проблем се ориентира, когато трябва да пътува на север, но при пътуването на юг често обърква ляв с десен завой, следвайки указанията на картата, освен това надписите трудно се четат наобратно. Знаела е, че много хора имат този проблем и решава, че идеята за "обърнати карти" ще бъде много печеливша. Ашли взима назаем 8000 паунда от родителите си, за да изпълни проекта. Със съпруга си съставят т.нар. "Upside down map" или обърната карта. В нея юг се намира в горната част на картата, на мястото на север, за да може, когато човек се движи на юг, да следи по-лесно посоката на движение. През 1998 година обърнатата пътна карта е факт и още първоначално са получени над 15000 заявки от жени в цяла Англия. По-късно се създава GPS, работещ именно на на този принцип.

В България все още няма подобни пътни карти. Все пак наличието им е повод за жените да бъдем спокойни с малкия си "недостатък" и по-смело да въртим картите, както ни е удобно, без да изпитваме нужда от оправдание. Пътувайте повече! И дори дестинацията ви да е изписана наобратно, това не я прави по-малко страхотна. 

Обърната карта на Обединеното Кралство 

Обърната карта на Югозападна Европа

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...