Страници

четвъртък, 7 август 2014 г.

"Чаплин"



"Чаплин е британски комедиант, който става една от най-ранните и велики звезди на Холивуд." Може да ви звучи нереално, но това е, което е написал самия Чарли в своята автобиография.

"Чаплин" е биографичен филм от 1992 г., вдъхновен от живота на британския комедиант Чарлз Чаплин. Режисьор на филма е Ричард Атънбъроу, който е известен на българската публика с филми като "Джурасик парк", "Елизабет", "Ганди" и други.

Филмът е направен по мотиви от Чаплиновата книга  "Моята автобиография"  и книгата на Дейвид Робинсън "Чаплин. Живот и изкуство". 

В него можем да се насладим на отличната актьорска игра на много от днешните известни имена в киното. В главната роля се превъплъщава Робърт Дауни Джуниър. Самата Джералдин Чаплин твърди за неговата игра: “Не съм мислила, че някой може да изиграе татко. А Робърт не играе, той е Чаплин!”. Както е известно тя е дъщеря на Чаплин от брака му с Уна О'Нийл, а във филма се въплъщава в образа на своята баба. Други известни лица на съвременното кино, които можем да видим тук са: Дан Акройд, Мариса Томей, Мила Йовович, Антъни Хопкинс, Пенелъпи Ан Милър, Даян Лейн.

За два часа и половина виждаме малкия Чарлз от първото му излизане на сцената в Лондон, през екранния му триумф, множеството му бракове и така до 83-тата му година, когато получава "Оскар" за цялостно творчество в Лос Анжелис. 

Атънбъроу се опитва да проследи невидимите нишки, от които е изплетена човешката съдба. Едновременно с това той вплита и темата за самотата и желанието за обич и топлина. Това е един филм, който представя човека в кожата на гения. 
Във филма можем да видим и откъси от великите филми на Чаплин, като "Великият диктатор", "Светлините на града", "Хлапето" и други.

"Чаплин" е успешен опит да се улови и покаже духа на гения, политическата атмосфера на различните епохи, а също така и историята на Холивуд. Филмът определено си заслужава гледането!

Трейлърhttps://www.youtube.com/watch?v=xBh_5F3aXTI



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...