Страници

понеделник, 22 декември 2014 г.

Винтидж дами татуирани от глава до пети

                                                Мод Вагнер - Първата жена-татуист 

От дълги години татуировките привличат хората със своите чудати форми и значения. Този начин на себеизразяване притежава богата история и голямо културно значение. Използвани са като знак на инициация, принадлежност към сдружение, клан, племе, израз на сексуална или лична свобода. В тази статия ще ви разкажем малко повече за тяхната история и за жените дръзнали да татуират целите си тела, в едни далечни времена.

През 1991 г. е открито добре запазеното тяло на 3000-годишен труп с 50 татуировки. Това разкрива, че още от древността хора са се татуирали. Наричат мумифицираното тяло Ледения човек Йоци на името на алпийския район Йоцтал, където са открити останките му.

През викторианската епоха, жените от висшата класа татуират телата си като символ на независимост. В книгата си "Bodies of Subversion: A Secret History of Women and Tattoos" журналистката Марго Мифлин изразява вярването си, че татуирането е феминистки жест, с който жените поемат контрола над телата си. Майката на Уинстън Чърчил Джени Джеръм има татуирана змия около китката си като символ на борбата за независимост. Въпреки това не всички викториански жени, които носели татуировки са ги направили доброволно. Мифлин разкрива как някои бедни жени са били насилствено татуирани и експонирани в фрийк шоу-та и карнавали.

През 1920 г., татуировките по цялото тялото са доста популярни, но чарът им е загубен по време на Голямата депресия. След това се появяват отново в края на 40-те години 19 в, когато те са били възприемани като символ на статуса аутсайдер.

Разгледайте винтидж фотографиите, които показват татуирани жени от началото на 1900 до 1960 г.:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...