Страници

сряда, 23 октомври 2013 г.

Суеверна Русия


Руснаците, откакто са били покръстени, винаги са били силно набожна нация. И днес, ако отидете там, ще видите църквите препълнени и всички жени, покрили косите си с кърпи (както е обичайно за всички християни по принцип). Освен религиозната си страна обаче имат и друга, която доста си противоречи с тази тяхна черта и това е суеверието им.

Когато бях в Москва и Санкт Петербург останах изключително изненадана и очарована от безбройните поверия, които имат руснаците. Те са свързани с почти всяка сграда и всяка скулптура. Да се разхождате из Русия, ако имате добър екскурзовод, е като да се разхождате из една приказка наяве. Фантастичните образи изпълват съзнанието и странните истории са представени като нещо, което всеки знае и се случва и до днес, неотменно като въртенето на Земята. Ето някои от тези суеверни историйки.

В предишна статия (цък) видяхте уникални метростанции по света. Но освен красивата Киевская, Москва може да предложа и една друга стара станция, запазила полилеите и мрамора си от едно време, станцията Площадь революции в Москва. Това, което може и да пропуснете е, че там, между две от колоните, които образуват множество арки, се крие един човек, пограничник, прегърнал куче. Заглеждайки се в кучето, ще забележите, че носът (а и не само) е силно изтрит и блести почти като злато. Естествено, има си и причина за това. Ако си намислите нещо и после потъркате нослето на кучето, желанието ви ще бъде изпълнено! При кучето се стичали студенти още от 1938 г. и потърквали носа, за да си вземат успешно сесията, но в момента желанията са от всякакво естество и дори и да не сте студент, имате шанс за изпълняване.


На улица Арбат, където е живял и Пушкин, пък се разхождат призраци, обитаващи главно една от къщите, която и до днес стои необитаема и никой не смее да я купи.


В парк Победа има друга мистерия. Разказват, че там има времеви тунели и често били виждани хора от различно време, с облекла от различни епохи и изчезвали сякаш в нищото. Ако имате време, отидете да потърсите тунела, може и да се озовете на доста по-вълнуващо място от парка.

А сега се придвижваме към Санкт Петербург, където имат специално отношение към скулптурите и навсякъде, ако сте достатъчно наблюдателни, можете да откриете добре прикрити произведения на изкуството, наблюдаващи ви от ъглите. Разхождайки се покрай един от каналите на р. Нева до Петропавловската крепост, откриваме във водата, на един пън, бял заек с щръкнали уши, подобно на заека на Алиса. Счита се, че заекът е талисман на Йоаносвския мост, до който се намира. Около него и по дъното на канала могат да се видят всякакви монети, хвърляни от туристите, които се опитват да уцелят заека, за да им донесе късмет. Скулпторът, е създал и две котки в същия размер, разположени на две срещуположни сгради. Може да се каже, че от този заек започва страстта на петровградчани по миниатюрните скулптури и един вид предопределя новата архитектура в Санкт Петербург.


Но и котките не са обикновени. Черната е котаракът Елисей, а светлата е котката Василиса (Прекрасна?). Били са създадени в благодарност към котките, които спасили храната на гражданите от мишките в тежък период на блокада, когато тя и без това била оскъдна. Наречени били „Мяукащата дивизия”. Поверието гласи, че ако успеете да метнете монета при лапичките (не другаде) на котетата, ще ви споходи късмет, който никога няма да ви остави. Под тях пък се намира скулптура на фотограф, където се е намирало ателието на фотографите Була. Снимайте се до правата ръка, за да ви донесе пари.




Близо до Казанския събор, над канал Грибоедов, се намира мост с два грифона (Банковский мост). Създадени са през XIX в., но благодарение на реставрациите, блясъкът на златните им крила все още заслепява. Грифоните също са отговорни за финансовия късмет.


На канала Фонтанка се намира малка птичка, която поначало служи за отмерване на водното ниво, но в последствие и тя е започнала да добива специални способности. Ако уцелите клюна й с монета, ще ви изпълни едно желание. Но преди това трябва да сте посетили някой от другите паметници, които носят късмет, защото за да успеете да я уцелите със сигурност ви е нужен голям късмет...



Съществуват и още безброй много паметници със своя история и легенда. Такива са и барелефа на паметника на Петър I, хипопотама Тоня, кучето Гравюша, паметникът на Остап Бендер (героят на Илф и Петров от „Дванадесетте стола”) и дванайсетия стол, атлантите, а и всеки отделен мост разказва отделна приказка за живота по тези фантастични места. Приятен приказен туризъм!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...