Страници

сряда, 23 октомври 2013 г.

Въображение в метрото




Както всички знаем повечето метростанции в света са мръсни, грозни и създават усещане за негостоприемност. Но можем да се убедим, че съществуват и приказно красиви метростанции. В тази статия ще разгледаме 5 от тях.

The City Hall Station в Ню Йорк, САЩ

За разлика от останалата част от линията на метрото, тази станция има високи орнаментирани арки, сводести тавани и елегантни стъклописи. Осветена е с полилеи от ковано желязо и три капандури от стъкло, които позволяват да прониква слънце на части от платформата. За съжаление The City Hall е затворена през 1945 г.

Arts et métiers в Париж, Франция

Метростанцията носи своето име от Музея на изкуствата и занаятите. През 1994 г. станцията бива преустроена от белгийския комикс-художник, Франсоа Шуитен, в стиймпънк стил. Дизайнът не ви ли напомня вътрешността на парен локомотив? Да, така е, а едновременно с това е препратка и към научно фантастичните романи на Жул Верн.






Тунел Бунд в Шанхай, Китай

Този тунел минава под река Бунд. Мотрисата е стъклена и пътниците минават през инсталация, която избухва в цветове, тъй като се минава с висока скорост през нея. Напомня на технологичен тунел от времето на 80-те години.




Станция Киевская в Москва, Русия

Най - богато украсената станция в Русия е, намиращата се в район Дорогомилово, Москва. Дизайнът й включва мрамор, декоративни полилеи, златни детайли, спираловидни елементи, мозайки и фрески. Той е избран с открит конкурс и станцията е построена през 1954 година. Мозайките изобразяват единството на Русия и Украйна.


Stockholm Tunnelbana в Швеция

Не се ли чувствате като в дълбока пещера? Определено в невероятните метротунели на Стокхолмското метро човек може да усети тази атмосфера. Суровата скала е превърната в истинско архитектурно произведение, което е покрито с изкуствени повърхности и кара посетителите да се чувстват като в пещера. Интересно е, че някои от стените и таваните са изрисувани със стенописи, а във всички метростанции има творби на 140 художници.

Това са пет от метростанциите в света, които си заслужава да бъдат видени. Определено архитектите са се постарали да направят нещо красиво и интересно за пътуващите. Във всяка една от тях е проявено голямо въображение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...