Страници

понеделник, 14 октомври 2013 г.

So Independent


So Independent (София индипендънт филм фестивал) е фестивал за независимо американско кино, който започва на 24 октомври и ще продължи до 3 ноември. За четвърти пореден път фестивалът ще ни предложи най-доброто от игралното, документалното и късометражно независимо американско кино. Зрителите ще се запознаят с 40 изключителни филмови премиери, които ще бъдат показани в следните киносалони: току-що ремонтираното и обзаведено с най-съвременна апаратура филмотечно кино „Одеон”, "Дом на киното", кино „Люмиер”, „Евро синема” и салоните на "Синема сити”.




New Independent е фестивалът на българското кино в Ню Йорк, който следващата година ще се проведе за девети пореден път. Целта на двете събития е да създават и утвърждават културен мост между България и Америка, да подпомагат движението на творци и произведения на изкуството през Атлантика, да популяризират българската култура в САЩ и непознатата американска култура в България.

 

Сред  акцентите на  So Independent е най-новият филм на Братя Коен - „Истинският Люин Дейвис. Посетителите на фестивала ще имат шанса да видят единствената ексклузивна прожекция, преди официалната премиера в САЩ. Оригинално и емоционално пътешествие из нощните клубове на Гринуич Вилидж, суровата зима на Ню Йорк и отчаяните опити на един човек да съвмести изкуството с живота си.
 

Биг Сур е друго интригуващо заглавие в програмата на фестивала. Филмът е по едноименния роман на Джак Керуак, а сценарист и режисьор е Майкъл Полиш. Описани са  преживяванията на писателя след като романа му „По пътя” се превръща в бестселър и той става жертва на славата, алкохола и натиска на отговорностите, които идват с успехите. Поставяйки под въпрос таланта си, вярата си и тленността си, Керуак напуска Ню Йорк и се отправя към Калифорния, в търсене на изкупление в изоставена, потънала в мъгла колиба насред девствения пейзаж на горите на Биг Сур.

Други интерсни предложения са "Преди полунощ", който е третата част от трилогията на Ричард Линклейтър, която започна с „Преди залез” и „Преди изгрев" и „Прелъстени и изоставени”, вълнуващо кино-пътешествие на Алек Болдуин и Джеймс Тобак из света на филмовата индустрия. Заснет в пленителни цветове по време на 65-тата годишнина на фестивала в Кан (2012), филмът включва забележителни портрети на Бертолучи, Копола, Полански, Скорсезе, Райън Гослинг, Джесика Частейн, Беренис Бежо, Даян Крюгер и Джеймс Кан.




Любителите на екстремните спортове ще могат да видят невероятния и вдъхновявящ документален сноуборд филм  „Изкуството да летиш” както и авантюристичният- „Ездачи на стихии”, проследяващ жаждата на двама приятели да открият и да се спуснат по най-големите и най-опасни вълни в Австралия. 
Цялата програма на So Independent можете да откриете на сайта на фестивала - http://soindependentfilmfest.com/2013/bg/





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...