Страници

петък, 25 октомври 2013 г.

Как да спим "на облак"

Добрият сън има редица ползотворни ефекти върху нашия организъм и ще изредя малка част от тях:
  • Добър тонус
  • По-добра концентрация
  • По-добри взаимоотношения с хората
  • По-добра сексуална активност
  • Повече време и енергия за всички неща, които обичаме
  • По-добре изглеждаща кожа
  • Младост
  • По-добър външен вид в цялост
  • По-здраво тяло и по-добър имунитет
  • По-добри реакции при стрес
  • По-добро шофиране
  • Като цяло повече спокойствие за организма ни
Как да имаме добър сън?
Основните фактори, които влияят на съня ни, са напрежението през деня и всички мисли, които не ни дават спокойствие, позата, която заемаме при сън, мястото, на което спим, и основно това, с което се храним.

Коя храна способства за добрия сън?
Защо храната заема най-висок процент влияние върху съня ни? 
През деня сме подложени на определено количество стрес и рядко можем да се изолираме от него. Това изразходва хранителен ресурс от организма ни, но не въглехидтрати, мазнини и белтъчини, а витамини, минерали, мастни и амино киселини. Колкото по-активен и напрегнат начин на живот водим, толкова повече хранителни вещества са ни необходими и, ако не си ги набавим, започват постепенно да се появяват симптомите на боледуване.
Сънят е изключително важен, защото по време на сън невроните (клетките на нервната система) се възстановяват, а, ако нервната ни система не е в добра форма, целият ни организъм е в опасност. Тя изисква голям ресурс от хранителни вещества, а когато е добре нахранена, нашият организъм реагира адекватно на стреса и спим добре.
Имайте предвид, че доброто хранене премахва и хъркането и неговите причини.

Витамините от групата B са тези, които се грижат за нервната ни система, и съответно способстват в най-висока степен за добрия сън.
Витамин В1 (Тиамин)
Коензимна форма на Витамин В1 играе определяща роля в процесите на въглехидратната обмяна. При дефицит на тиамин възникват нарушения на функциите на нервната система (безсъние, раздразнителност), нарушава се въглехидратния метаболизъм, което води до излишно натрупване на мазнини в организма и редица други проблеми.
*Ще спомена факт от основно значение - има два вида витамини - синтетични и натурални. Синтетичните се усвояват максимално 6% и тази ниска стойност едва ли ще ви помогне особено. За да се усвои вашият витамин B и за да получите ефект, трябва да го приемате заедно с целия B комплекс, с витамини Ц и Е (отново от естествен произход ). 
Бихте могли да си взимате и мелатонин. Може да си го набавите от аптеката.
Ядки
Повечето ядки стимулират производството на хормона мелатонин, наречен „хормон на младостта“ – той подпомага съня и подобрява качеството му, а по този начин и цялостното възстановяване на организма ни от натрупаната умора през деня. 
Мед
Този ценен природен продукт е използван от хилядолетия насам за естествено подобряване на съня. Чаша чай от лайка или топло мляко с лъжичка мед вечер преди сън е класически пример за ефикасно приспивателно средство – дар от майката природа.
Бобови растения
Боб, грах, зелен фасул, нахут – всички те са изключително богати на витамини от групата B, които помагат на тялото ни да регулира цикъла на съня, подпомагайки производството на серотонин, който пък е медиатор на мелатонина – отговорният за съня ни хормон.
Сьомга и други богати на мазнини видове риба
Всички знаем, че сьомгата е много скъпа риба и не можем да си позволим да я слагаме на трапезата си често, но тя е много богата на омега-3 мастни киселини, а те подпомагат производството на мелатонин в организма. По много подобен начин действа и редовната консумация на други по-мазни риби като скумрията, пъстървата и херингата. Добре е поне 2 пъти седмично те да присъстват в менюто ви. 
*Имайте предвид, че не е важно в организмa си да имаме голямо количество омега-3 и -6 полиненаситени мастни киселини, важно е съотношението им в организма ни.
Картофи
Картофите съдържат сложни въглехидрати, приемането на които води до сънливост, а в добавка към това здравословно приготвените (на пара или на фурна) картофи съдържат и калий, фосфор и магнезий – с тяхна помощ мускулите ни релаксират и това допринася за цялостното отпускане на тялото ни и по-бързо заспиване.
Череши и банани
Освен изключително вкусни, тези плодове са богати на витамин B6, както и на триптофан – важни съставки, активиращи производството на мелатонин в организма ни. Вярно е, че черешите са сезонен плод, но в магазините се предлагат и в изсушен вид, така че можете да ги намерите целогодишно.

Други важни неща за доброто спане
Всеки човек има индивидуална поза за спане в леглото. Някои обичат да заспиват по корем, други по гръб, трети в ембрионална поза и т.н. Според специалистите позата ни при сън е важнаТя има връзка с това да се събудите отпочинали и да нямате боли в кръста. Затова се постарайте да не заемате поза "ембрион", в която сте много свити. Най-подходящата поза за спане е по гръб. Изберете удобна възглавница, запълваща разстоянието между главата и рамото ви. Ако хъркате, възползвайте се от апаратчетата за нос, които Ви помагат да дишате по-добре. 

Какво още можете да направите?
  • Да лягате и да ставате по едно и също време дори в почивните дни;
  • Да не лягате преди да сте сигурни, че ви се спи, за да не се въртите в леглото;
  • Ако не заспите  веднага, може да почетете, например;
  • Не задрямвайте пред включен телевизор;
  • Оставяйте си време, за да се отпуснете преди сън. Малкият екран не е най-добрият избор. По-добре е да се дистанцирате  от всекидневните проблеми. Можете да послушате музика;
  • Избягвайте кафето и чая вечер;
  • Ако нямате време да свършите всичко, което искате и затова намалявате необходимото количество сън, можете да си зададете въпроса ще успеете ли да се справите с последствията от недоспиването;
  • Можете да си създадете ритуал преди заспиване, навици, които да следвате всяка вечер. Така организмът сам ще се ориентира, че е време за спане;
  • Сънят е по-добър, когато в стаята е тъмно и хладно. Проветрявайте преди лягане.
Към изброеното може да добавите и целувка за лека нощ. 
Мили читатели, да спите на облачета!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...