Страници

четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Напред към миналото (Стиймпънк)


Някога да сте имали усещането, че не принадлежите на тази епоха? Харесали сте си например XIX в. и никой не може да ви убеди, че сте от XXI? Е, спокойно, не сте единствените! Вече има цяло движение, посветено на възраждането на миналото, но с поглед и към бъдещето, което се нарича Steampunk (steam = пара).


Той разчита на механизацията, елегантната визия, смесването на епохите и стиловете и може да се докосне до абсолютно всичко, за което се сетите.


Стиймпънк първоначално се нарича поджанр на научната фантастика, вариант на cyberpunk и е измислен от писателя К. У. Джетър през 80-те („Междузвездни войни”). Действието обикновено се развива във Викторианска Англия (друг вариант е в Дивия Запад) в разгара на Индустриалната революция, когато електричеството все още не е било широко разпространено и с малко пара и пружини са правели чудеса. Именно от парата идва и названието на жанра, тъй като ключова позиция заемат парните машини. Стиймпънкът е силно повлиян от романите на XIX в. на Жул Верн (с фантастичната подводница Наутилус), Мери Шели („Франкенщайн”) и Хърбърт Уелс („Машината на времето”) и може да се усети във филми още от немия период на киното – „Метрополис” (1927), забележителен филм със своята фантазия и архитектура, който Фреди Меркюри дори използва за клипа на Love Kills.


Ако не сте гледали „Метрополис”, то поне сигурно сте гледали „Изобретението на Хюго” (2011) или „Хелбой”, или „Д-р Ху”, аниметата „Подвижният замък на Хоул” или „Final fantasy VI” и можете да добиете представа за атмосферата около стиймпънка, който присъства и в много, много други филми, анимета, комикси, музика, игри и всевъзможни инсталации и изложби.


Пред стиймпънк-явлението няма граници и се разпростира дори върху модата, бижутата, интериорния дизайн, той е инженерство и начин на живот. 


Елементи от Викторианския период, като бални рокли, аристократични прически и аксесоари, както и военни униформи от периода, се смесват с готически и Лолита-стил дрехи, в комбинация с механизми. Така романтичното минало на очарователния XIX в., с всичките емоции около невероятните заложби на човешкия ум, потенциала за развитие и визия за едно фантастично бъдеще, се смесва със съвремието ни (компютри, телефони, електрически китари, трансформирани по специфичен начин)


и се устремява към бъдещето, но такова, каквото са си го представяли викторианци. Минало, настояще и бъдеще се смесват по един нетрадиционен начин, обединен от фантазията, въображението и чувството за стил и естетика. Жанрът може да се нарече и ретрофутуризъм и ни пренася в един алтернативен свят на „какво-би-могло-да-бъде”.



Стилът разчита на показването на вътрешността като външен облик. Елементите са изработени от чаркове (на часовници или други механизми) и могат да обхванат почти цялото човешко тяло, човек с механизъм, но все пак елегантен. Явлението набира все по-голяма популярност и у нас и бижута в този стил вече се предлагат в много български магазини.


Може и да ви е малко трудно да се потопите изцяло в „парата” на стиймпънка, но доста елементи са лесно адаптивни, а и винаги можете да се включите в някое ларп приключение или косплей, а защо не и за хелоуинско прати. Във всеки случай е един красив начин да съживите миналото и да се почувствате у дома си в настоящето.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...