Страници

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Защо книгите са полезни за здравето ни?

"Книгата е единственото място, където можете да наблюдавате крехка мисъл, без да я счупите или да срещнете експлозивна идея без страх, че ще избухне в лицето ви. Тя остава едно от малкото райски места, където човешкият ум може да получи едновременно провокация и уединение." - Едуард Морган


Ако сте любител на книгите, знаете, че няма таблет, който е способен да ви донесе същото усещане като разлистването на книга.

Без значение дали обичате исторически книги, популярна психология или фантастика, четенето си остава необикновено здравословен навик.

За жалост, според проучване на HuffPost, в което са участвали 1000 души, почти 30% от тях не са чели книга в последната една година.

Никога не е късно да се върнете към книжните занимания, а най-добрата част от четенето в зряла възраст е, че не се налага да пишете съчинения разсъждения, да се подготвяте за дискусии и оценки - правите го просто защото ви е интересно и приятно.

От NaturalSociety.com ни дават пет много добри доказателства за ползата от книгите:


1. Подобряват социалните умения - скорошно проучване, публикувано в списание "Сайънс", изтъква предимствата на книгите - те подобряват умението ни да разчитаме чуждите мисли и чувства. Изследването доказва, че четенето на художествена литература ни прави по-чувствителни към останалите и ни дава възможността за отрицателно време да разберем някого само по лицето му.

2. Предпазва от Алцхаймер - преди няколко години учените доказаха, че при четящите хора има много по-малък риск от Алцхаймер в напреднала възраст. Редовното четене на книги и дори различните игри ни правят по-силни в борбата с дегенеративните заболявания на мозъка.

3. Без депресия и тревожност - някои книги имат невероятната способност да ни предпазят от депресия. Проучване, публикувано в PLOS One, показва удивителни подобрения при хора, които са страдали от невроза и тревожност - те са постигнали резултати в състоянието си, за разлика от онези, които са заложили на традиционните лечения.

4. Срещу стрес - редица проучвания на университета в Съсекс доказват, че четенето намалява нивата на стрес и е много по-ефективно и дългосрочно средство от слушането на музика, чаша чай или разходка.

Четенето не е само забавление, то е и полезно за вас! Удоволствието от художествената литература остава на все по-заден план в забързания ни и технологизиран живот. Погрижете се за емоционалното си здраве, за да сте по-пълноценни в общуването с другите и да сте в хармония със себе си!

"Дали човек чете или не чете - това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази." 
Паскал Мерсие, из "Нощен влак за Лисабон"


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...