Страници

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Sofia Biting Docs 2014


Who let the docs out? Who, who, who, who, who? Време е за малко хаплива документалистика. Днес - 2-ри октомври стартира второто издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, който ще се проведе в Дом на киното, Евро синема, Чешкия център, Dada Cultural Bar и Експо Баня София.

Sofia biting docs ще представи селекция от награждавани документални филми, засягащи на пръв поглед преексплоатирани, но в действителност важни и хапливи теми. Документално кино, което показва интересни истории и хора, информира и провокира. Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала се организират дебати и лекции, които ще разгледат неудобни и актуални теми.


Фестивалът ще бъде открит със селекция от български късометражни филми Biting BulDocs, включваща филмите: Името ми е Протест на Атанас Куцев, който представя събитията от горещото лято на 2013-та, Богатството на най-бедните на Веселина Веселинова, за живота в село Горна Бела речка и обезлюдяването на Северозападна България, Soldier на Деси Томбушева, филм-портрет за ЛГБТ активиста Десислава Петрова - Солджъра и Симбиоза на Борислав Станков, показващ симбиозата между болната душа и болното тяло.

Една от водещите теми в тазгодишното издание на фестивала ще бъде мистичният Тибет. Ще бъдат представени три филма, посветени на борбата на Тибет за независимост – Слънце зад облаците, Плячкосването на Тибет и Дете на яковете. Специално за фестивала в София ще пристигне тибетският активист Мигмар Уангду Райт, който заедно с Татяна Свечникова от сдружение Приятели на Тибет в България, ще проведе беседа в Чешкия център на 7 октомври.
Филмът Пътят Камино и нетипичните пилигрими е един от акцентите в програмата. Лентата разказва историята на Ронан О`Конър, инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, докато класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км по пътя към Сантяго де Компостела. След прожекцията на филма на 8 октомври в Чешкия център, българи изминали Пътя Камино ще споделят своите преживявания със зрителите.
В рамките на Sofia Biting Docs ексклузивно ще се прожектира филмът на Светослав Драганов Виктория зад кадър. Първоначалната идея на режисьор е да направи класически мейкинг на филма с моменти от снимачния процес, интервюта на авторите и актьорите, както и кратък коментар за филма. Но
финалният резултат е съвсем различен от първоначалната
идея и както всички филми на Светльо Драганов се гледа на един дъх, през много смях и мъничко сълзи.
По време на фестивалните дни ще можете да покорите най-високите върхове на всеки континентите с филма Осем първенеца. Бил Бърк е непрофесионален алпинист на 72 години. Той е единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от седемте континента - Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън, Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. "Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето.", обещава самият той.
Фестивалът ще бъде закрит с филма На стоп до Истанбул, в който двама белгийци на средна възраст, решават да отидат до Истанбул на автостоп за 7 дни, само защото са си резервирали самолетен билет, за да се върнат до родния Брюксел. Карстен де Вилдер и Дими Думортие лично ще представят филма си пред българските зрители.


Пълната програма на събитието ще откриете на сайта на Sofia biting Docshttp://bg.sofiabitingdocs.com/clients.html.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...