Страници

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Струва си да има понеделник

От няколко години непрекъснато попадаме на постове от сорта на „Петък е, сега е моментът да се живее или “Понеделник е! Дай ми сили, Боже! Добре че скоро ще дойде петък!”. Първоначално ми се струваха странни и се чудех кой ги харесва, в последствие забелязах, че това са повече от 30- 40% от приятелите ми във фейсбук. Снимките под тези постове обикновено са много симпатични, но мисля, всички ще се съгласим, че, ако човек живее за два дни от седмицата, то през останалото време едва ли е особено щастлив. Това е и причината да реша да напиша тази статия. 

В търсене на инфо и идеи по темата в гугъл, попаднах на статия, с няколко, представени като закачливи, мисли за понеделник. Всички бях от рода на - не е ясно кое е по-голямо бедствие - седмица от понеделници или да се сблъскаме с друга планета. След като ги прочетох, почти и аз се намръщих на понеделник, а от години нямам нищо против него.

Нещата не са такива, каквито изглеждат, те са такива, каквито решим да ни изглеждат на нас. А мисля, че изгледът на едни тежки и неприятни 5 дни, не радва никого и не му помага да се справя по-добре.
  1. По-лесно е да започнеш седмицата от понеделник, защото имаш 5 дни да свършиш всичко необходимо. Ако бяха 3 или 4, вероятно щяхме да работим целодневно.
  2. На всеки 7 дни имаме възможността да поставяме ново начало.
  3. Ако работата ви зависи от други хора, то е значително по-вероятно в понеделник да работят по-концентрирано и да не ви спират работата.
  4. През уикенд-а имаме възможност да натрупаме количество позитивни емоции и понеделникът да е най-вдъхновеният ни ден от цялата седмица.
  5. Обикновено в понеделник сме по-ангажирани – когато имаме повече работа, денят минава по-бързо.
Понеделниците може да са по-хубави отколкото всъщност са:
  1. Установете ритуал, който ви зарежда и правите само в понеделник. Може да се възползвате от възможността за наспиване в неделя вечер, за да станете малко по-рано и да направите нещо, което ви се иска, но обикновено нямате време. Да прочетете списание с кафето, например. 
  2. Винаги намирайте интересна дейност, която да свършите, свързана с работа. Това вероятно ще ви ентусиазира и за останалите дни от седмицата.
  3. Направете списък с хубавите неща, които бихте искали да направите през седмицата.
  4. Говорете по-често с колегите си на теми, които са ви интересни, приятни и ви забавляват, а не за това колко е ужасно, че е понеделник.
  5. Измислете това, от което вие имате нужда за един по-добър понеделник. :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...