Страници

понеделник, 27 октомври 2014 г.

Навиците на щастливия човек

Напоследък доста често попадаме на статии със съвети как да живеем правилно. По мои наблюдения повечето от тях са с еднакво съдържание, формулирано по различен начин. Наскоро обаче попаднах на подобна, която ме вдъхнови да изградя един нов навик у себе си, липсата на който виждам, че не ми се отразява особено благоприятно. Наблюдавах и хората, с които контактувам, и забелязах, че всеки има нужда да поработи над нещо от прочетеното в статията. Замислих се затова, че и в училище ни учат на 3-те Златни закона на физиката, но съвсем не са ни научили на култура на щастие. Културата се създава с натрупване, затова вероятно е полезно по-често да си говорим подобни неща. За начало ще отбележа, че не смятам, че щастието се състои в отделни неща, които правим с цел да бъдем щастливи, а в начин на възприемане на живота и житейските ситуации.


Все пак има навици, които безспорно са необходими, за да се чувстваме добре. И, ако ги демонстрираме във фейсбук, това далеч не означава, че са наша характеристика. :)
Няколко от базисните навици на щастливия човек:

Пътува. Пътуването разширява съзнанието. Пътувайте с хора, които имат с какво да ви обогатят, и се наслаждавайте на всичко, което ви се случва.

Чете. При това четете и художествена литература - тя  е която изгражда и повишава емоционалната ни интелигентност. Четенето вдъхновява, обогатява, повишава повишава доверието у вас, личностната ви стойност и може да бъде причина за намирането на нови перспективи във вашия живот. Знам, че времето е дефицит, но си струва част от него да бъде вложена в четене.

Физически упражнения. Малко е клиширано, но върши отлична работа. Здрав ум в здраво тяло. Това ще повиши самочувствието ви, че се грижите за себе си, и като цяло ще се чувствате по-добре.

Наясно е кое е неговата страст. Страстта не е просто хоби или и нещо интересно, което да правим през свободното си време. "Това е като ярка светлина, която ни дава хъс, когато се чувстваме уморени или ядосани" - както беше написано в статията. В общи линии, страстта ни е условен ориентир, с който лесно можем да подреждаме останалите неща в живота си, знаейки какво наистина ни прави щастливи.

Прави разнообразни неща с приятелите си. Измисляйте си предизвикателства един на друг, ако е необходимо. Правете заедно неща, което никога досега не сте правили.

Запознава се с нови интересни хора.

Не е мнителен.


Прави необходимото, за да преодолее негативните мисли. Нещата са такива, каквито са. Приемете ги и давайте напред.

Спестява. Ако искате да бъдете щастливи, ви е необходима и стабилност, финансова стабилност. Не купувайте всичко, което ви хрумне на момента, пазарувайте планирано и целенасочено.

Естествен е. Известно време може да ви свърши работа да заемате някаква поза, но това едва ли би довело до трайни резултати. Наскоро обсъждах тази тема с няколко приятели и почти всички споделиха, че, когато общуват с човек, с когото не им е съвсем спокойно, се опитват да бъдат забавни, да проявят компетентност по дадени въпроси или просто да изглеждат готини, за да предизвикат одобрение. Бих казала, че това не работи. Хората разбират, когато сме неестествени и това далеч не ги привлича към нас.

Избира с какви хора да общува. Човек е средно аритметично на 5те човека, с които най-често общува.

Избягва хора, които не са му приятни и му носят негативни емоции. Този въпрос вероятно би предизвикал спор. Всички имаме контакти, които са ни наложени от обстоятелствата. Вероятно все пак бихме могли да намалим контактите с някои от тях или на други откровено да признаем, че не се получава, надявайки се все пак да не ги обидим. Ако, все пак някой се обиди, то нека разсъдим, че ако един човек зачита правото ни да се чувстваме добре, то едва ли би спомогнал да се случи обратното. 
Животът е твърде кратък, за да бъдем заобиколени с хора, които не са ни приятни или нямаме с какво да се обогатим взаимно.

Хубавите неща са простите неща, няма смисъл да ги усложняваме излишно.
Това не би означавало да гледаме нещата на повърхността. Просто рядко нещата са чак толкова сложни, колкото ние сами ги правим да изглеждат. Да опростим нещо, означава да разберем същността му, именно тя е проста и важна, останалото са просто украшения.

Почиства около себе си. Творческият хаос е нещо съвсем различно мръсотията. Може да звучи малко смешно, но действително мястото, на което прекарваме времето си е свързано с начина, по който протича мисълта ни.

Опитва се да разбира гледната точна на околните. Да, ние имаме собствен живот, вероятно и не достатъчно време, което да отделим на себе си. Все пак това да се поставим на мястото на другия ни дава възможност да разбираме не само него, но и себе си по-добре. Така по-лесно прощаваме, чувстваме се по-спокойни и като цяло живеем по-хармонично.

Не отлага. Когато отлагате нещо, мисълта за несвършените задачи със сигурност се връща обратно при вас. Свършете това, което е необходимо и светът ще ви се отблагодари за вашата смелост. 

Спи достатъчно. Един приятел наскоро ми каза - ще спиш, когато умреш. Мисля, че все пак златната среда е в това да се наслаждаваш на времето, когато спиш, колкото се наслаждаваш на това, което си буден. 

За себе си винаги можем да кажем поне няколко хубави неща и е важно да сме наясно с достойнствата си, но, ако избягваме да бъдем обективни, и не видим това, над, което трябва да поработим, те ще си останат точно тези няколко хубави неща, без да се увеличат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...