Страници

сряда, 15 октомври 2014 г.

Отрова за мишки или как да си направим банка



Животът е странно нещо. Вчера бях на предпремиерата на българския филм "Отрова за мишки или как да си направиш банка". Бях много развълнувана, защото за пръв път бях на такова събитие. Нямах големи очаквания за филма, но той ме опроверга донякъде. 

Криминалната комедия, както е определена от нейните създатели, е дебют за режисьора Константин Буров. Това е неговият първи пълнометражен филм. Българският режисьор е известен на зрителите с игралната си новела "План за отмъщение", който печели "Златна роза" за дебют.

В главните роли влизат Николай Йовин (Пацо), Иван Панайотов (Смока), Бисер Маринов (Гудата), Петър Генков (Черньо) и Лора Декова (Елена).

"Отрова за мишки или как да си направим банка" разказва историята на четирима крадци, които натрупват значително състояние по време на хаоса след падането на комунизма в България. Това състояние е достатъчно, че да основат..... банка. На фона на всички събития се развива и любовен триъгълник. 

Героите преминават през много комични ситуации, които карат зрителя да се смее с пълен глас. Едновременно с това в него са представени и драматични моменти от житейския път на четиримата крадци, моменти, които водят до промяна.


В специално интервю за Formalno.com Константин Буров  споделя:

Защо избрахте темата за прехода? Не се ли пренасити вече съвременното родно кино с подобни истории?
- Това е важен период в нашата история. Не мисля, че дадена тема може да се изчерпи. Важна е гледната точка към нея. Надявам се, че гледната точка в „Отрова за мишки” за тези години е малко по-различна от вече създадените филми на тази тема.

С какво е по-различен вашият поглед към този период?
- С героите. Те са крадци и възприемат политическите промени по съвсем друг начин, през своя си мироглед.

Лесно ли подбрахте актьорския екип? Помага или повече пречи, ако актьорите са познати лица от телевизионните сериали?
- Проведохме голям и продължителен кастинг. Момчетата, които спечелиха главните роли, се представиха впечатляващо. По принцип държах актьорите да са неизвестни лица. Иронията е, че не познах Иван Панайотов, макар че бях гледал „Столичани в повече”. Разбрах кой е чак след като го одобрих.

Къде са правени снимките?
- Почти изцяло в София и района около нея.

Кои са последните три български филма, които изгледахте с удоволствие?
- „Аве”, „Последната линейка на София”, „Правилата на ергенския живот”

Коя е най-смелата ви мечта?
- Да продължа да правя кино.
„Отрова за мишки или как да си направим банка” беше представен с премиера на 14 октомври, а от 17 ще тръгне и по кината в България.

А ето и линк към трейлъра на филма:
https://www.youtube.com/watch?v=PzqSidOAaKU


1 коментар:

  1. Здравейте,

    Съвсем случайно попаднах на тази публикация, в която е използвано част от мое интервю с режисьора Константин Буров, дадено специално за изданието "Формално". Молбата ми е да цитирате откъде сте взели интервюто или да го свалите от страницата.

    Благодаря за разбирането!
    Поздрави! Зорница Кънчева

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...