Страници

вторник, 14 октомври 2014 г.

Мрачното въображение на Тим Бъртън във "Винсънт"



Запознайте се с Винсънт! "Винсънт" е една от ранните анимации на Тим Бъртън. В начaлото на своята кариера, през 1982 г. знаменитият режисьор работи като аниматор за Дисни. Нетрадиционният стил на Бъртън обаче не се вписва в естетиката им, затова той решава да направи свой самостоятелен проект. Така се ражда и късометражната черно-бяла стоп моушън анимация, която нарекъл "Винсънт". Бъртън намира нещо освобождаващо в процеса на стоп моушъна. 


А какво всъщност е стоп моушън? Това е кинематографична техника, чрез която статични предмети изглеждат в движение. Често се използват кукли, с които се създава един умален театър. Стоп моушънът е игра с "оживели" кукли, които създават реалното усещане за движение по екрана.


Филмът "Винсънт" разказва историята на 7-годишно момче, което иска да бъде Винсънт Прайс - актьор, участващ в хорър филми. Той прави експерименти върху своето куче и е обсебен от разказите на Едгар Алън По. Четенето замъглява съзнанието на младежа и той започва да си въобразява, че е страдащ за любимата си творец. В анимацията са интерпретирани части от "Гарванът" на По. В края на филма ужасеното момче е измъчвано от въображаемия си свят. Цитиран е и текст от "Гарванът", докато героят лежи на пода, вярвайки, че е мъртъв.

Анимацията е базирана на поема със същото име написана от Бъртън. Филмът е 6 минути и сам Винсънт Прайс води повествованието. По-късно той се появява и в хитовия филм на Тим Бъртън "Едуард Ножиците". Късометражният филм е изпълнен с големи дози от игривото и мрачно въображение на режисьора. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...