Страници

сряда, 25 февруари 2015 г.

5-те правила на Джорд Оруел за ефективно изразяване

Тъй като знаем, че не малка част от читателите ни са артистични и пишещи хора, решихме да споделим нещо интересно по този повод.

Когато пишем, езикът е основният ни инструмент и е важно да го използваме ефективно. Това е необходимо не само когато пишем, а и в бизнес общуването, в политиката и изобщо навсякъде, където езикът е изразно средство.

Джордж Оруел дава ценни съвети по темата в своето есе "Политика на английски език"(1946). Ако следвате 5те правила на Оруел за ефективно писане, ще се отличите от конкурентите си и с ясно изложени идеи.

1. Никога не използвайте метафори, притчи, или други фигура на речта, които сте свикнали да чувате често.
Това звучи лесно, но на практика е доста трудно.  За фрази като "рамо до рамо", "ахилесова пета", "лебедова песен" се сещаме бързо, звучат познато и мелодично и ни спасяват, когато не можем да измислим нещо по-добро. Точно поради тази причина е добре да се избягват. Този тип фрази са станали толкова удобни познати, че вече не създават емоционална реакция. Отделете време да измислите нови въздействащи изрази.

2. Никога не използвайте дълга дума, там където може да употребите кратка.
Дългите думи трябва да се използват доста умело, за да ви накарат да изглеждате по-интелигентен, в противен случай ще звучите по-скоро претенциозно и арогантно. Освен това те са по-трудно разбираеми.

Когато Хемингуей бил критикуван от Фокнър за неговия ограничен речник, той отговорил:
"Бедният Фокнър, Вие наистина ли смятате, че големите емоции идват от големите думи? Той мисли, че аз не знам за думи за 10 долара. Аз ги познавам добре. Но има и по-стари и по-прости и по-добри думи, това са тези, които аз използвам."

3. Ако е възможно да спестите някоя дума, направете го.
Всички думи, които не допринасят смисъл за мисълта ви, я размиват. По-малко винаги е по-добре. Винаги.

4. Никога не използвайте страдателен залог, ако можете да използвате деятелен.
Пример за страдателен залог е следното: 
  • Гардеробът е преместен от баща ми. - "е преместен" е в страдателен залог.
  • Баща ми премести гардеробът. - "премести" е в деятелен залог.
Деятелният залог е по-кратък и ясен.

5. Никога не използвайте чуждици, термини или жаргони, ако можете да се сетите за български еквивалент.
Това не е особено лесно, особено за чуждиците и техническите термини, тъй като в нашия език навлизат все повече такива. Все пак, за да бъдете разбрани от всички, ако е възможно, спазвайте това правило. 

Аз самата, в стремежа си да звуча знаеща и начетена по време на филологическото ми обучение, добих навика да говоря излишно сложно и това не ми помага в общуването. Стремежът към по-ясно и точно изразяване в последната година, се отразява много благотворно върху работните и личните ми дела.
Надявам се да намерите тези правила полезни и чрез тяхното прилагане да се разбирате по-добре с хората около себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...