Страници

вторник, 10 февруари 2015 г.

Смятате, че сте емоционално интелигентни? Да проверим.

Когато емоционалната интелигентност е осъзната от обществото като важен фактор за човешното общуване, са проведени статистики, чиито изводи показват парадокс - хората със средно IQ превъзхождат тези с високо по отношение на емоционалната интелигентност(EQ).

ЕИ(емоционална интелигентност) е свързана с начина, по който управляваме социалното си поведението, решенията, които взимаме по отношение комуникацията с хората, емпатията, разбирането и управлението на собствените ни емоции.

Когато хората могат да разберат и дефинират собствените си емоции, тогава могат и да ги управляват. Изследвания показват, че само 36% от хората могат да направят това, в останалите случаи хората взимат ирационални решения, които водят до непродуктивни действия.
Много хора биха могли да определят, че се чувстват зле, но е важно да може да се дефинира чувството по-ясно - разочарование, раздразнителност, потиснатост... Колкото по-конкретни думи използваме за дефиниране, по-добра представа добиваме в точно как се чувстваме, какво го е причинило, и какво можем да направим по въпроса.

Любопитни ли сте към околните?
Няма връзка с това дали сте интроверт или екстроверт. Емоционално интелигентните хора са любопитни за всички около тях. Любопитството е следствие на емпатията - един от най-значимите признаци за висока ЕИ. Колкото повече ви е грижа за другите хора и преживяванията им, толкова по-голямо любопитство започвате да имате към тях.

Можете ли приемете промените?
Емоционално интелигентните хора са гъвкави и се адаптират относително лесно. Те знаят, че страхът от промяна е спиращ и е основна заплаха за успеха и щастието. Те търсят добрата промяна, която се спотайва зад ъгъла, и изготвят план, за да я предизвикат.

Знаете ли силните и слабите си страни?
Емоционално интелигентните хора са наясно в какво са добри и в какво не. И знаят как да навигират това - оповават се на силните си страни и опитват да подобрят слабите.

Добрия герой ли сте във вашата приказка?
Голяма част от емоционалната интелигентност се свежда до социална чувствителност, способността да разбираме други хора. Знаете ли какво става под повърността, какви са мотивите на хората да правят едно или друго нещо?

Лесно ли се обиждате?
Ако имате добри познания за това кои сте, вероятно е трудно някой да навлезе в личното ви пространство и да ви обиди. Емоционално интелигентни хора са уверени в себе си и с отворено съзнание, което ги прави по-скоро дебелокожи. Могат дори да иронизират себе си или да позволяват на другите да шегуват с тях.

Знаете ли как да кажете "не" на другите и на себе си?
Емоционална интелигентност означава упражняване на самоконтрол. Можете да отложите моментното удоволствие и да се избегнете импулсивни действия. Изследване, проведено в университета на Калифорния в Сан Франциско, показва, че колкото по-трудно ви е да кажете "не", толкова по-вероятно е да изпаднете в депресивно състояние. Да кажеш "не" наистина е голямо предизвикателство за самоконтрола за много хора. "Не" е мощна дума и трябва смело да я владеем.

Страхувате ли се да грешите?
Емоционално интелигентните хора се дистанцират от грешките си, но не ги забравят. Ако се държите на безопасно разстояние от грешките си, но достатъчно близо, за да може да използвате опита от тях, така по-лесно ще се адаптирате към бъдещия успех. Ако строите живота и решенията си, базирайки се на грешките си, това ще предизвика тревожност, страмежливост, а, ако ги забравите напълно, то вероятно ще ги повторите. Ключът към равновесието е да адаптираме опита от грешките си в полза на бъдещите ни успехи.

Давате ли без да очаквате нищо в замяна?
Когато някой ни дава нещо, спонтанно, без да очаква нищо в замяна, това оставя силно впечатление. Например, ако имате интересен разговор с някого за книга, и, когато го видите след месец, да се появите с книга в ръка. Емоционално интелигентните хора да изградят силни връзки, защото са ангажирани с мисъл за другите.

Усещате ли да таите недоволство към околните в себе си?
Ако изпитваме злоба и недоволство, това предизвиква реакция на самозащита и ни пречи да реагираме разумно. Да останем в състояние на недоволство към някого, означава да си предизвикаме стрес, което от друга страна вреди не само на поведението, но и на здравето ни. Винаги можем да опитаме да обсъдим и да стигнем до решение на въпроса.

Съумявате ли да неутрализирате токсичните хора?
Справянето с подобен тип хора обикновено е доста разочароващо и изтощително. Важно е да поддържаме чувството си за контрол и в подобна ситуация да подхождаме рационално. ЕИ хора се стремят да разбират гледната точка на другия и да намерят решение на създалата се ситуация, като не позволяват на отрицателната емоция на отсрещния на им повлияе.

Стремите ли се към перфекционизъм?
Емоционално интелигентните хора не се стремят към съвършенство*, защото знаят, че то не съществува. Човешките същества по природа правят грешки. Когато съвършенството е цел, човек винаги остава с чувството, че не се справя, тъй като би могло да бъде и по-добре. Това е уморително и често може да ви откаже или да намали усилията ви. Емоционално интелигентните са развълнувани от това, което са постигнали и за това, което ще постигат в бъдеще.
*Разбира се, тук говорим за стремеж към краен перфекционизъм, чието непостигане води до неудовлетвореност. Добре е човек да има за цел да прави нещата добре.

Оценявате ли това, което имате?
Наскоро водих разговор с доста успешна дама, която ми каза, е според личните й наблюдения, основна причина хората да не постигат успех е, че не са благодарни за това, което имат и постигат. Човек отделя много повече време в мисли за това, което не е направил както трябва или за това, което трябва да свърши, изпитвайки чувство за неудовлетвореност.
Отделете време да помислите за какво сте благодарни. Това ще намали стреса, ще подобри настроението ви, физическото състояние и нивото на енергия.

Изключвате ли се понякога от технолигиите и ангажиментите?
Когато сме 24/7 активни дори несъзнателно в нас се акумулира стрес, което отнема от капацитета ни. Принудете себе си поне веднъж седмично да бъдете ойлайн. Изклюете телефона, дайте почивка на ума и тялото.

Колко кафета/коли/редбули пиете на ден? 
Пиенето на големи количества кофеин води до освобождаване на адреналин, а адреналинът е източник на агресивни реакции. Тези реакции често са в конфликт с рационалното мислене в наша полза, за да гарантираме моментния си комфорт. Това би било супер, ако ни преследва мечка, но не и ако трябва да поддържаме дългосрочни взаимоотношения. Когато кофеинът поставя мозъка и тялото в това възбудено състояние на ставаме подвластни на емоциите.

Спите ли достатъчно?
Сънят е в пряка връзка с нивото на стрес и това доколко се освобождаваме от него. Самоконтрола, вниманието и паметта намаляват, ако не получаваме достатъчното количество съм за нашия организъм.

Размишлявате ли над негативни теми?
Колкото повече размишляваме върху негативните мисли, толкова повече сила има даваме. Повечето негативни мисли са само мисли, а не факти. Дори това да не се случи, мозъкът ни го възприема като заплаха. Така нареченото "вкарвам се във филм".

Зависи от някого удоволствието и забавлението ви?
Ако позволите на някого щастието и удовлетворението ви да зависи от него, вие вече не сте господар на собственото си щастие. Ако се чувствате неуверени е нещо, поискайте мнението на близките си хора, които искрено ви обичат, за да разберете дали сте прави или не. Когато ЕИ хора се чувстват доволни от нещо, което са постигнали, не биха позволили не достатъчно обосновано да се наруши удовлетвореността им.
Предполагам, че човек едва ли би намерил великата житейска мъдрост в една статия, дори да е безкрайно вярна и задълбочена. За мен беше интересно да разпозная свои близки и себе си в някои точки, докато пишех статията, да анализирам поведението ни и да формулирам отговори на отдавна поставени въпроси.
Е, всички ли сме емоционално интелигентни или има върху какво да се работи?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...