Страници

четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Жан-Люк Годар и Анна Карина - любов като на кино

                                "Беше странен и плах, плашеше ме с големите си тъмни очила."
Анна Карина за Жан-Люк Годар

Това е една любовна история, но за жалост не с щастлив край. В нея се разказва за една от иконичните двойки на 60-те години, която светът следи със затаен дъх. Но тя вълнува хората и до днес (поне мен :)). Тя е манекенка и актриса, а той един от емблематичните имена на Френската нова вълна

Анна Карина заимства артистичното си име от руската литературна героиня Анна Каренина, защото тя е страстна, освободена и модерна личност. 

Интересното е, че младата датчанка получава прякора си не от кого да е, а от самата Коко Шанел, която по това време е моден редактор на списание "Жур де Франс".

По много интересен начин се случва първата среща на двамата. След като става известен с шедьовъра си "До последен дъх", Годар решава да пусне обява във вестник, която гласи следното: "Жан-Люк Годар търси сродна душа, за да я снима в новия си филм". Но не харесва нито една от кандидатките явили се за ролята. И точно в този момент вижда Анна Карина, която се снима в реклама за сапун. Обажда се на нейния агент и я кани на кастинг.


Анна отива, макар до този момент да не е чувала името на знаменития режисьор. Първото и впечатление от него е:  "Беше странен и плах, плашеше ме с големите си тъмни очила". Годар казва на младата актриса, че ще й даде второстепенна роля, но ще трябва да се съблече. Тя отказва и ядосано напуска. 

Година след тази случка Анна получава телеграма, гласяща: "Бихте ли дошли в офиса на господин Годар?". Забравила за първата им среща отива и получава първата си главна роля във филма "Малкият войник". От този момент нататък всичко се променя. Тя се превръща в неговата муза и заедно снимат седем филма. 


Годар открива младото момиче за света. Те започват бурна връзка, изпълнена с постоянни обрати. Тя е неговото "момиче от бъдещето", защото смята, че тя е неговата женска версия. Първата им година заедно е най-щастливата. Постоянно са навън, ходят по кина, клубове, партита. Той я ревнува и иска да е само негова, тя иска той да е непрекъснато до нея. 

Анна Карина разбира, че е бременна и на 3 март 1961 г. двамата сключват брак в Швейцария. Но Годар започва все повече да се затваря в себе си. Постоянно пътува и не се прибира с дни. Един ден я открива в безсъзнание. Оказва се, че е направила спонтанен аборт. 

След това тяхната връзка започва да върви надолу, докато не се разбира, че Анна Карина има любовна авантюра. Двамата се разделят през 1967 г. както в живота, така и на екрана. След раздялата с Годар Ана Карина се жени три пъти и продължава да играе на театралната сцена и в киното.

Смята се, че всичките седем филма ("Жената си е жена", "Да живееш живота си", "Отделна банда", "Алфавил", "Лудият Пиеро", "Made in USA", "Малкият войник"), които снимат заедно, разказват за тяхната връзка. 

Е, ако искате да разберете дали това твърдение е вярно трябва да гледате някой от филмите или пък всички. Гарантирам, че няма да съжалявате, защото неслучайно името на Годар е емблематично за френското и световно кино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...