Страници

сряда, 10 септември 2014 г.

10 любопитни факта за Джейн Остин


Джейн Остин е невероятна писателка и жена за времето си. Тя написва общо шест романа, всеки от които все още се изучава в класните стаи в различни държави по света. Нейните изключителни прозрения за социалните обичаи рисуват картина на живота и нравите през Грегорианската епоха. Творбите й не са известни в съвремието й, за разлика от XIX век, когато я правят знаменитост. 
Ще разгледаме някои интересни неща, които вероятно не знаете за нея. 


Голямо семейство
Джейн е едно от осемте деца в семейство Остин и е най-малкото момиче, макар и не най-малкото дете. Всички нейни братя и сестри пишат, но Джейн е единственият публикуван автор. Тя забавлява с писането си членовете на своето семейство, което довежда и до осъвършенстването й като писател. Нейният баща, Джордж Остин, е бил свещеник, а майка й, Касандра, е била от по-ниска социална класа.

Младост
До 23-годишна възраст Джейн завършва първоначалните версии на "Абатството Нортангър", "Разум и чувства" и "Гордост и предрасъдъци". 

Автобиографичност
Много от творбите й отразяват ситуации от собствения й живот. След смъртта на Джордж Остин семейството преживява финансова криза подобна на описаната в "Разум и чувства". Това води до спад на общественото им положение. Романът "Абатството Нортангър" описва социалната разслоеност в положителна светлина, а в "Доводите на разума", която е написана след смъртта на баща й, се говори с много цинизъм за пренебрежителното отношение на хайлайфа към Джейн.

Не-феновете й
Марк Твен изобщо не харесвал творбите на Джейн Остин и заявил, че "идеалната библиотека е такава, която не съдържа нито една книга на Джейн Остин, дори да не съдържа никаква друга книга". 

Феновете й
Запалените й фенове наричат себе си "Austenites" или "Janeites". Всяка година има ежегодно събиране на официалните фенове на Джейн Остин в Северна Америка и Канада.

Съвременни адаптации
Всички нейни романи имат филмови и телевизионни адаптации, но една от най-добре оценяваните е тази на "Гордост и предразсъдъци". Романът на Хелън Филдинг, "Дневникът на Бриджит Джоунс", и трите негови продължения се основават именно на "Гордост и предразсъдъци", дори героят Дарси от романа е прототип на Марк Дарси, изигран от Колин Фърт. YouTube също има своя собствена адаптация в "Дневниците на Лизи Бенет", от която излизат над 100 серии в периода 2012-2013 година. Съвременната адаптация на романа "Ема" е филмът "Баровки" с Алисия Силвърстоун.

Сцена от филма "Гордост и предрасъдъци" 2005 г.
Училище
Докато братята на Джейн учили в Оксфордския университет, Джейн и сестра й, Касандра, получили своето образование вкъщи от родителите си. Благодарение на образованието си, Джордж Остин обучавал и други момчета от околността, част от които живеели заедно със семейство Остин.

Публикации
Нито един от четирите романа, публикувани по време на живота й, не са подписани с нейно име. "Разум и чувства" бил подписан "От една Дама", а за "Гордост и предразсъдъци" просто заявява, че е от "Авторът на "Разум и чувства". Нейният баща опитва да отпечата "Гордост и предразсъдъци" (тогава наречена "Първи впечатления") и "Абатството Нортангър", но без успех, а "Разум и чувства" е отпечатан едва през 1811 г. (16 години след написването му).

Флота
Нейните братя, Чарлз и Франк, служат в британския флот и са източник на информация за Джейн, за характера на военноморския офицер Фредерик Уентуърт, прототип на капитан Фредерик Уентуърт от "Доводите на разума"

Общо с Кенеди?!
От 1816 до смъртта й през 1817 г. Джейн страда от мистериозна болест, която никога не била точно диагностицирана. Днес се смята, че е страдала от болестта на Адисън - рядко хронично разстройство на ендокринната система, при което надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно стероиди. Президентът Кенеди страдал от същия проблем. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...