Страници

сряда, 24 септември 2014 г.

Микеланджело в България


Ренесансът настъпва в България през портите на Националната художествена галерия, приютила четири от картините на италианския гений Микеланджело Буонароти.

 Експозицията ще продължи до 15 декември, така че всеки ще може да разгледа спокойно неговите картини (осигурени от "Каза Буонароти" във Флоренция) и да се запознае с личността и творчеството му, благодарение на документалния филм, осигурен от посланика ни в Италия Марин Райков, и от преведените на български, италиански и английски език откъси от жития за твореца. А ако пък не сте знаели, че Микеланджело е дал на света, освен художествените си произведения и скулптури, и сонети, сега е моментът да допълните познанията си по един изключително приятен начин - стоите обградени от негови картини в красивата ни галерия, слушате ренесансова музика (по идея на оперната ни прима Христина Ангелакова) и някой ви чете най-доброто от лириката на твореца... 


Посетете Националната художествена галерия и попийте от това наслаждение за сетивата, организирано по повод честването на 450-годишнината от смъртта на Микеланджело и поемането на председателството на ЕС от Италия от 1 юли.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...