Страници

понеделник, 15 септември 2014 г.

124 години от рождението на Агата Кристи


„Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.“



На 15 септември 1890 г. е родена една от най-известните авторки на криминални романи в света - Агата Кристи. Тя следва традициите на Едгар Алън По, Артър Конан Дойл и Гилбърт Чистертън и създава много произведения, в които основни персонажи са госпожица Марпъл, господин Куин, Томи и Тапъс, но най-известен сред тях остава белгийският детектив Еркюл Поаро.


Публикува 66 криминални романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Първият и роман "Аферата Стайлс" е написан през 1917 г., но не донася на авторката си славата, която й носи "Убийството на  Роджър Акройд", издаден през 1926 г. Оттук нататък нейните романи стават световно известни и правят авторката си "кралицата на криминалния жанр", както е наречена от английския литературовед Алън Форест. 

През 1955 г. Кристи става първият автор, получил наградата "Гранд Мастър" на американските писатели на мистерии. Обявена е за кавалер на Ордена на Британската Империя през 1971 г. 

Творбите й са преведени на 103 езика, Известна е на българските читатели с книги те си: "Десет малки негърчета", "Убийство в Ориент експрес", "Азбучни убийства", "Смърт край Нил" и други. 

Повечето от нейните романи са филмирани, но самата писателка не е очарована от адаптациите пи нейните романи за киното и телевизията. Единствената одобрена адаптация е тази на романа "Убийство в Ориент експрес" от 1974 г. с участието на Албърт Фини.

Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г. След смъртта й Ролан Барт и Умберто Еко я описват като „брилянтна”, а Реймънд Чандлър и Били Уайлдър я разглеждат като един от най-вълнуващите романисти на своето време. Нейните криминални истории продължават да вълнуват читателите и днес. 
.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...