Страници

събота, 27 септември 2014 г.

Алкохолните пристрастия на писателите

Да бъдеш означава да пиеш! Това е отговорът на философския въпрос на Шекспир. Оказва се, че писането на литература върви ръка за ръка с алкохола. Ще ви запознаем с любимите питиета на няколко известни писателя, за да разберете от къде са черпили своето вдъхновение великите умове.

Стивън Кинг 



Бира, депресия, кокаин, мисли за самоубийство - края на седемдесетте и началото на осемдесетте години са кошмарни за краля на ужаса, заради неговите пороците. В този период, той е в толкова лошо състояние, че дори не може да си спомни за написването на "Куджо". Една от най-големите тревоги на Кинг е възможността да загуби творческата си муза, ако трезвеността надделее.

Любимо питие: Бира 

Бирата - най-големият му порок от всички - почти винаги консумира в домашни условия. "Аз не излизам да пия в бар, защото там е пълно с тъпанари като мен".

Едгар Алън По 



Мрачната поезия и кървавата проза не са единственото пристрастие на Едгар Алън По. Литературната иконата е голям почитател на брендито. Предпочитаното питие на По е яйчен пунш, който е и специалитетът на семейството му. Рецептата се предава от поколение на поколение. Състои се от седем яйца, захар, мляко, бита сметана, бренди и индийско орехче.

Любимо питие: Яйчен пунш 

Оскар Уайлд 



Писателят е известен с любовта си към чашката. Уайлд привиква с пиенето по време на престой в Париж, когато абсентът се превръща в една от големите му любови.
Като човек, който има афинитет към изисканите неща в живота, писателят се влюбва в шампанското. Морфинът облекчава болката в последните му дни, примесен с опиум и шампанско.

Любимо питие: Изстудено шампанско

Труман Капоти



Никой не може да обвини Труман Капоти, че не смесва работата с удоволствието. Той описва процеса си на писане така: "Когато настъпи следобедът, преминавам от кафе на шери и мартини. Не използвам пишеща машина, не и в началото. Пиша първата версия на ръка".

Любимо питие: Водка с портокал

Скот Фицджералд



Описвайки опияненията на злоупотребяващата с алкохол висша класа, Скот Фицджералд, не остава по-назад от нея. Писателят обича да се наслаждава на любимото си питие - джин. Джинът, заедно с още много други опияняващи напитки е бил и основната подправка на партитата, които той и съпругата му Зелда организират през времето, в което живеят заедно.
Именно алкохолът обаче става причина и за раздялата им. "Ние се унищожихме един друг" - пише Скот в трогателно писмо към Зелда.

Любимо питие: Джин с фреш от лайм и сода








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...