Страници

понеделник, 29 септември 2014 г.

Най-тежкият папагал в света


Какапо е най-редкият и странен папагал в света и в буквален превод означава "папагал на нощта". Този вид папагали обитава земите на Нова Зеландия. 

Странното име какапо или сова папагал, птицата е получила от приликата си едновременно с папагал и бухал. От совата пернатият сродник е взел човката, която е украсена със златни пера, както и присъщата им нощна природа. А от папагалите техния характерен зелен цвят. 


Какапото, за разлика от другите си роднини  - папагали, е много голямо. Неговото тегло може да достигне до 4 килограма, а това го прави най-тежкият папагал в света. С теглото му можем да си обясним и факта, че тази птица не лети. а предпочита ходенето.   

Средната продължителност на живот на какапото може да достигне 90-годишна възраст. 


Храни се с плодовете на дървото rimu, семената на манука и Olearia colensoi и други. През лятото и есента предпочита нектар, а през зимата – пъпките на слънчевата орхидея.

Интересен факт за тях е, че се размножават, само когато дървото rimu или kahikatea дава плод (което е веднъж на 2-3 години). Тогава птицата може да натрупа достатъчно мазнини, за да изхрани и отгледа малките си. Женската поема изцяло грижите за всичко. Проблемът идва, когато майката трябва да остави малките си, за да отиде за храна. По този начин те стават уязвими на нападения от хищници. 

Днес за съжаление птицата е на път да изчезне. В момента в Нова Зеландия са останали 62 папагала от този вид. Разпределени са на 6 острова, на които няма хищници, тъй като те нямат защитен механизъм и няма как да се опазят от нападение. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...