Страници

неделя, 15 септември 2013 г.

Предсказанията на Едгар Алън По



Вярвате ли в предсказанията? Е, смята се, че писателят Едгар Алън По е могъл да предсказва чрез своите произведения. 


По известен e като създател на детективския жанр в американската литературата.  


Според него е много по-интересно престъпленията да бъдат разкривани от любителите  на престъпления. Той, като любител на криминалната интрига,  достоверно я вмъква в своите произведения. Прогнозите, които правел в разказите, се сбъдвали десетилетия по-късно. Едгар Алан По се оказал родоначалник на жанр от литературни предсказания. Фактите сами говорят за себе си. 

Едно дело от 28 юни 1884 година предизвиква интереса на хората към предсказателните способности на По. Историята е следната:  От английското пристанище Саутхемптън към далечните брегове на Австралия потеглила яхтата Миньонет с екипаж от четирима души. Сред моряците се оказал и един новак, избягал от родителите си. Това бил 17-годишен младеж, носещ името Ричард Паркър. Яхтата попаднала на буря и потънала. 16-те дни в плаване на саморъчно направен сал без запаси от храна и питейна вода сломили оцелелите. Пръв не издържал младежът, започнал да пие морска вода и отслабнал. Останалите не могли да се справят с глада. Когато скиталците били прибрани от Монтесума, един от тях разказал какво им се случило в морето и делото достигнало до съда. Много интересно е, че в далечната 1838 г., всички подробности били описани от Едгар Алан По в "Повест за приключенията на Артър Гордън Пим". Дори името на загиналия, Ричард Паркър, напълно съвпадало с действителността . 

В същата книга било открито още едно загадъчно предсказание. Според А. С. Сонин, който е доктор по физико-математически науки, запознавайки се с определен откъс от книгата установил, че По подробно е описал свойствата на течните кристали, а те били открити половин век след завършване на повестта. А ето и откъса: "Загребвайки вода в съд и оставяйки я да се успокои, забелязахме, че се разслоява на множество отчетливо различими жилки, като всяка имаше определен оттенък, че те не се смесваха и че силата на сцепление на частиците на една или друга жилка бяха несравнимо повече, отколкото между различните жили. Прекарахме нож напряко на струите и те веднага се събраха, както става с обикновената вода, а когато извадихме острието, никакви следи не останаха. Ако внимателно се прокара нож между две жилки, то те се отделяха една от друга и чак след известно време силата на сцепление ги сливаше отново заедно.”

Елементи с пророчески  характер биват открити и в други произведения на американския писател. В разказа си "История с въздушен балон", той описал полет над Атлантика. Такова събитие се случило век по-късно. В "Разговор с мумия” виждаме мумия, която е съживена с помощта на електрически ток.  Известно е, че с помощта на електрически заряд се подновява дейността на спрялото сърце. Оживялата мумия пък разказва, че хората могат да изпадат в продължителен, летаргичен сън и могат да живеят по 800 години, както се казва в Библията. 

Дори смъртта на този велик писател е забулена в мистериозност. От 1949 г. насам, незнаен човек тайно посещава гроба на писателя всяка година на рождената му дата. Тази традиция продължава вече 50 години.  Ритуалът всяка година е винаги един и същ: в ранните часове на 19 януари, загадъчната личност вдига тост с коняк при гроба на По и оставя три червени рози. 

Вие как мислите дали американския писател е имал тази дарба да предсказва събития?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...