Страници

понеделник, 30 септември 2013 г.

Френска капсула на времето


Симон дьо Бовоар е една от най-забележителните жени на 20-ти век – тя е на първо място писател: автор на есета, новели, метафизични романи, философски трудове, както и създател на трактата „Вторият пол”, който се смята за основополагащ текст на съвременния феминизъм. Бовоар от ранна възраст се развива интелектуално, окуражавана от баща си, а по-късно става и най-младият студент в Сорбоната, който преминава следдипломния изпит по философия. Самият й живот е изключително вълнуващ – има връзка със Сартр, а обръжението й е съставено от най-големите френски интелектуалци; пътува много – САЩ, Китай, Русия, Куба, запознава се с Фидел Кастро, Че Гевара, Мао Тзе Дунг. Бовоар има силно изявени политически позиции и се бори за правата на жените в Алжир по време на войната. Френската интелектуалка скандализира по-голямата част от обществото с бисексуалните си връзки (на два пъти е уволнявана от учителски пост, заради интимни отношения с малолетна ученичка), с подкрепата си за аборта, който по това време е подсъден и се обявява против брака, който според нея легитимира мъжкото господство. За времето си нейните убеждения са повече от провокативни и крайно скандални за една жена. Това е възможно най-сбитият разказ за житейския път на Бовоар, който ни подсказва, че и в романите си е вложила биографични елементи от авантюристичните си преживявания.
    
„Мандарините” излезе на български с огромно закъснение – книгата печели наградата „Гонкур” през 1954, а чак през 2011-та става едно от преводните събития на книжния пазар у нас. В Древен Китай мандарините са най-образованите и влиятелни цивилни, а в книгата на Бовоар са представителите на най-елитната интелигенция. Историята на романа ни дава изключително точна представа за следвоенното време и живота на френските интелектуалци. Основните персонажи в романа са прототипи на самата Бовоар – Ан
Дьоброй, Сартр - Робер Дьоброй, Албер Камю – Анри Перон и американският любовник на Бовоар – Нелсън Олгрен, който може да бъде припознат в Луис Броуган. "Мандарините" е напрегнат, интелектуален, историзиращ, екзистенциален и сложен роман, текста за травмата от войната, смъртта, миналото, опитващ да намери някакъв път към бъдещето. Битките са не само спомени от бойното поле и световната покруса, те са и душевни – героите непрекъснато са в конфликт със себе си и околния свят, надскачат границите си, затварят се в себе си, задават си въпроси, търсят смисъла на живота, ролята на литературата, активни са политически, доминират и се подчиняват. Бовоар ни показва светското общество и неговите скрити зад блясъка язви, лицемерието на САЩ и Русия, скандалните разкрития за съветския ГУЛАГ, самоунищожението на зависимата жена и страха от безформеното бъдеще.

"Мандарините" е роман за кризата – не само личната, но и историческата. Бовоар ни поднася интелектуално удоволствие от 615 страници, които се изчитат на един дъх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...