Страници

понеделник, 9 септември 2013 г.

Първата национална изложба на българския комикс



Първата национална изложба на българския комикс ще се проведе от 10 до 25 септември в галерията на "Шипка" 6 в София.


Секция "Комикс" към Съюза на художниците съществува съвсем отскоро. Художникът Антон Стайков, един от инициаторите за създаване на новата секция "Комикс" към СБХ, споделя: “Досега комиксът беше презряното дете на българската визуална култура, смятаха го за кич, за нещо, което е само за малки деца, слагаха му най-различни етикети като занаятчийско занимание за хора, които искат да печелят пари, или за такива, които не могат да участват в изложби с кавалетна живопис и илюстрации.”

Изложбата ще изненада посетителите си с автори от различни поколения. За участие са избрани повече от 100 художници с близо 600 пана.   

Ще видите комиксите на Любен Зидаров, които е рисувал през 1940 г. Известният живописец е илюстрирал над 200 литературни произведения


Сред участниците има и такива с международна известност, като Петър Станимиров, председателят на секция "Комикс" към СБХ, който миналата година взе награда за най-добър класически комикс на престижния фестивал на комикса в Белград. Художник е на корици на книги на Стивън Кинг и Дийн Кунц на български език.

Най-новите автори са ученици и студенти - Борис Праматаров, печелил няколко престижни награди, Сибила Коритарева и Иван Коритарев, които направиха първия български комикс на 3 езика "Бяс".

На фестивала ще участват писателят Георги Господинов и Никола Тороманов  с техния графичен трагикомикс „Мухата“ и класическият художник  Владимир Коновалов, който още в първите броеве на "Дъга" рисува Левски.

Организатори на тази изложба са художниците от списание „Дъга" - родоначалник на българския рисуван разказ. Популярното списанието някога излизало в над 300 000 тираж. Преди няколко години кръгът „Дъга" се събира отново и при срещите им се зародили няколко идеи как да се създаде истинска комикс общност в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...