Страници

сряда, 18 септември 2013 г.

Жените-воини на Изтока


Да се разходим малко назад във времето и погледнем на изток към феодална Япония. Какво виждаме? Приказните дървени сгради с извити покриви и хармонични градини, цъфналите вишни, гейши с малки хартиени чадърчета и цветя в косите, вероятно и самураи, които вървят с гордо вдигната глава... За самураите много е говорено, писано и дори филмирано (който не е гледал "Седемте самураи" на Акира Куросава, може да попълни пропуска си след тази статия). Те са смелите воини от висшето съсловие в Япония. Образовани, силни и изкусни в бойните изкуства. Но далеч не са единствените заслужили слава воини, нито са първи по рода си!


Да сте чували за онна бугейша? Вероятно не. Поради някаква причина историците предпочитат мъжете-герои, а в случая говорим за жени-герои. Онна бугейшите са жени-воини от висшата класа, които са участвали в битките рамо до рамо с мъжете и са защитавали своите семейства и шогунат с цената на живота си. Те не се вписват в типичната представа за ролята на жената, която не е била много по-различна в Япония от тази в Европа например. От жената се очаквало да бъде нежна, крехка, да седи в дома и да се грижи за уютната атмосфера. Бойните изкуства не влизали в сметките. Но по стечение на обстоятелствата на жените им се наложило да придобият известни бойни умения, за да защитават домовете си, когато мъжете отсъстват, а в случай на война, да се бият и умират с чест заедно с тях. Дори е имало женско сепуко (това е ритуално самоубийство, типично за самураите, представлява разрез на корема, като е въпрос на чест да го изтърпиш, без да показваш болката си; при жените се е прерязвало гърлото). Онна бугейшите имали и предпочитани оръжия, като най-често прибягвали до нагината (дълъг жезъл с извито острие накрая).


Сред най-известните, но и забулени в тайни, онна бугейши са императрица Джунгу и Томое Гозен.

Императрица Джунгу в Корея
Императрица Джунгу (169-269 сл. Хр.) доказва уменията си на воин доста преди да се появи класата на самураите. Била е женена за четиринадесетия император на Япония – Чуай, който управлявал между 192 и 200 г. Когато той умира, тя става регент и повежда страната във война срещу Корея, като според легендите побеждава, без да е пролята и капка кръв. По това време е била бременна с престолонаследника, който изчакал три години в утробата й, докато войната приключи и тогава се родил. Обяснението било, че той всъщност е бил Хачиман – богът на войната. Историците спорят около събитията от онова време, но е факт, че се е превърнала в толкова важен символ за Япония, че през 1881 г. се появила върху банкнота (тя била първата жена изобразявана върху банкнота в Япония).


Томое Гозен (1157-1247) е друга легендарна дама, която е участвала във войната Генпей (1180-1185) и се смята, че е оцеляла. Според исторически източници: 
„Томое беше изключително красива, с бяла кожа, дълга коса и чаровни черти. Тя беше също забележително силен стрелец (бел. на авт.: с лък), а като фехтовач тя беше воин, струващ колкото хиляда, готова да атакува демон или бог, върху кон или на крак. Тя се справяше с конете с превъзходно умение; яздеше невредима надолу по опасни склонове. Когато и да е надвиснала битка, Йошинака (бел. на авт.: Минамото но Йошинака – неин любовник, генерал и член на самурайския клан Минамото) я изпращаше като негов пръв капитан, екипирана със здрава броня, свръхголям меч и мощен лък; и имаше повече прояви на храброст от всички останали негови воини.” (из "Историята на Хайке"). Какво точно се е случило с нея след войната не се знае. Според някои се е била и умряла геройски, според други е отрязала главата на врага и е изчезнала, а според трети се е омъжила за Уада Йошимори, след чиято смърт е станала монахиня. Независимо от това, тя е станала вдъхновителка на много творци. Историята й е представяна в традиционния японски театър кабуки, телевизионни серии, аниме, книги, видео игри, картини и др.
На първата картина Томое свири на кото (традиционна роля), а на втората е в битка.
Онна бугейша – една друга страна на консервативна Япония, на традиционния женски идеал, на гейшите, на изкуството!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...