Страници

сряда, 4 септември 2013 г.

Най-пестеливият и мълчащ писател






На 6 септември тази година в САЩ се очаква да излезе документален филм, посветен на най-пестеливия и мълчащ писател сред големите, а именно Дж. Д. Селинджър. Негови автори са американският писател Дейвид Шийлдс и холивудският сценарист Шейн Салерно.

Появата на предстоящия документален филм за живота и кариерата на Дж. Д. Селинджър ще бъде съпътстван и с книга, в която ще бъдат описани голяма част от находките на двамата автори. Във филма и книгата ще бъдат разбулени много от тайните на Селинджър, много писма, снимки  и неиздадени творби, които са писани след неговото оттегляне в Корниш. Една от творбите е продължението на известната вече в България книга - "Спасителят в ръжта". В него порасналият герой Холдън Колдфийлд е войник във Втората световна война. Сюжетът е директно вдъхновен от преживяванията на автора по време на войната, а също така и от увлечението му по индуизма. Филмът ще бъде озвучен от известни актьори каквито са Едуард Нортън, Джон Кюсак, Мартин Шийн и други.

Фрагменти от новия филм “Селинджър” бяха показани през май 2013 г. на кинофестивала в Кан.
 



















Искате ли да научите още нещо за Селинджър? Джеръм Дейвид Селинджър (1919-2010) е американски писател, който създава един от най-реалистичните герои в литературата.  Холдън Колдфийлд от  най-известната  публикувана негова книга - „Спасителят в ръжта”,  издадена през 1951 година. В България са преведени също неговите "Девет разказа" (1953г.), както и сборник от четири новели под заглавие "Семейство Глас". По време на Втората световна война Селинджър успява да се срещне в Париж с друг от големите писатели, Ърнест Хемингуей, който по това време е военен кореспондент. Хемингуей е  впечатлен от писането  на Селинджър, и отбеляза: "Исусе, той има адски талант

 

След 1965 година той спира да публикува книги и се отдава на отшелнишки живот в своя дом в Ню Хемпшир.

Интересен факт е, че през 2000 г. е издаден мемоар за Селинджър, носещ името „Спасителят на мечти”, писан от дъщеря му Маргарет.

Филмът ще разкаже за живота на американския писател преди и след неговото доброволно оттегляне от сцената на общественото внимание. Заслужава си да разберем още една частица от творческия и личен живот на един велик писател, какъвто е Селинджър. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...