Страници

сряда, 4 септември 2013 г.

Великаните от седемте рилски езера




Какво е легендата? Тя е предание за минали събития, в което се съчетават реално и фантастично.  А знаете ли, че има устно предание за едно от най-красивите места в България?
Тук ще разкажем интересната история за създаването на Седемте рилски езера, която се е предавала от бащи на деца.  

Тя гласи, че преди хиляди години на Рила  живеели мъж и жена великани. Те се обичали страшно много и боготворели красотата на своя дом. Украсявали с дребни тревички и цветя своя дом, почиствали до блясък заострените скали и се радвали на живота си. Домът им бил толкова привлекателен, слънчев и уютен, че очаровал всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят. Един ден зли сили преминали покрай дома им. Завидели на красотата на това прекрасно място, както и на семейното щастие на великаните. Решили да унищожат всичко и да заличат любовта им. Започнали да пращат черни облаци и опустошителни ветрове. Страшни земетресения започнали да тресат земята. Мъжът великан бил готов на всичко, за да опази земята и съпругата си. Защитавал яростно всяка тревичка, поточе, цвете, бранел любимата и отбивал атаките на злото. Но те били решени да завършат своето дело докрай. В една от тежките битки със злото великанът паднал убит. А те доволни от своето постижение си тръгнали, оставяйки след себе си много руини.  Жената била съсипана от скръб, а мъката й била толкова голяма, че сълзите и бликали безспирно и се стичали по хребетите право в долчините. Те се леели и събирали в тях. По този начин се образували бистри езера с такава чистота, която и до ден днешен поразява всеки човек.

Към мъката на вдовицата били съпричастни всички живи твари, слънцето и земята. Затова до ден днешен там слънцето грее ярко, а планината не спира да плаче. Това според легендата е причината от земята на Рила постоянно извират потоци. Историята не разказва къде се намира жената, но се смята че и днес броди тъжна по тези места. Тя често помрачава слънцето с гъсти мъгли,  понякога покрива тялото на обичния си съпруг с бяло покривало, което полага на място огряно от слънцето. И днес то е там и може да се види от много места в планината. Наречен е „спящият великан”, защото се е вярвало, че един ден той ще се събуди отново. Легендата разказва, че ако погледнем от много високо можем да видим жената, полегнала на една страна с отворени очи, едното от които е езерото "Окото".


Езерото "Окото"

Ако все още не сте били в Рила, отидете! Ще се удивите на уникалната и чиста природа на това място. То е посещавано всяка година от милиони хора. Няма да сбъркате, ако решите да направите една авантюристична разходка, за да се убедите дали легендата е истинска или не. Природата е създала нещо изключително красиво, което оставя всеки човек без дъх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...