Страници

сряда, 18 септември 2013 г.

ПАРКирането разрешено!


В петък, на 20-ти септември, няколко очертани места за паркиране в София ще се превърнат във временни паркове.



PARK(ing) Day е глобално, ежегодно събитие, в което граждани, артисти, дизайнери, активисти и организации си партнират във временното преобразяване на паркинг места в паркове. Зеленият проект се реализира за трети път в столицата ни, от фондация Credo Bonum в партньорство с организацията Rebar, арт и дизайн студио от Сан Франциско, които са автори на идеята.

Броят на временно преобразените публични пространства, които ще могат да бъдат видени в рамките на деня, ще надхвърли 28 места в различни части на столицата. 



Ограничения в дизайна на парк мястото няма. През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в безплатна здравна клиника, градска ферма, арт инсталация, политически семинар, място за безплатни уроци по танци и йога, магазин за безплатен ремонт на колелета и дори за парк(инг) сватба.
В София паркингът на Credo Bonum пред галерията на фондацията на ул. Бенковски ще работи като информационен център, откъдето ще може да разберете повече информация за всички участници.

Проектът Crazy Taxi на група „Изчезваща София“ ще превземе четири паркинга като на всеки от тях ще има различни „превозни средства“ оцветени като таксита. Всеки желаещ ще може да изпробва алтернативни методи за придвижване в града като скейтборд, ролери или метла.

Любителите на бирата ще могат да научат интересни факти за кехлибарената напитка и историята на марката в специална изнесена музейна експозиция – „Светът на Загорка“ на ул. Княз Александър 1.

PARK(ing) библиотека пред Полския институт на ул. Веслец 12, ще зарадва посетителите си с много награди като интересни книги и пътеводители, свързани с полската култура и туризъм. Посолството на Дания предлага малка датска градина със състезание по оцветяване за деца и ще почерпи всички с датски маслени бисквитки.

Очакват ви още много изненади! В рамките само на един ден PARK(ing) Day ще опита да вдъхнови своите посетители и да ги накара да се замислят за нови идеи за преобразяването на градското пространство.


 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...