Страници

петък, 13 септември 2013 г.

Свят от фетиши

 
След като разгледахме фобиите (тук), да поговорим и за фетишите. Първоначалното значение на фетиша е било обвързано със свещен предмет, за който се смятало, че притежава магическа сила (такива в днешно време могат да бъдат талисманите и амулетите). В последствие значението на думата се разширява и днес доста по-често се употребява като сексуален фетишизъм или – парафилия (И кой според вас го разширява? Зигмунд Фройд, разбира се, според когото фетишът се дължи на травма в детството.).
 
Всички имаме предпочитани части от тялото на човек. За жените това най-често са ръцете, коремът, раменете или гърбът. За мъжете сме наясно кои са най-разпространените... Но има и по-различни влечения – към предмети, места или действия, които доста хора биха намерили за малко... странни. Ето и по-забележителните от тях:
 
Фетиш към неодушевени предмети


Обикновено това са неща като определено облекло, бельо, обувки, чорапи и др. (в тази категория попада и обличането на дрехи от другия пол, което се нарича трансвествен фетишизъм, каква ли травма в детството отключва това?). Към тях се прибавят и сексуалните влечения към картини, сгради, статуи и каквото се сетите. Дори една жена на име Ейя-Риттер Берлинер Мауер през 1979 г. се жени за Берлинската стена. Представете си ужаса й, когато я разрушават. Не всяка любов има happy end, затова пък друга жена, омъжена за Айфеловата кула, все още се радва на щастлив брак (как кулата е потвърдила своето „да” пред света си остава мистерия...). Към тази категория може да се прибави и форнифилията, която се проявява като възбуда от представянето на хора като мебели.

Омораши
 
 
В Япония има и фетиш към хора, на които им се пишка. Да, точно така, фетишистите дори наемат актриси, които да се преструват, че им се ходи до тоалетната. Това не включва никаква голота и си е доста софт всъщност.

Макрофилия
 
 
Харесвате Жерар Депардийо заради големия му нос? Тогава може би и вие попадате в категорията на макрофилите. За тях колкото повече, толкова по-добре, защото влечението е именно към големия размер, дори гигантски по възможност. Може да се отнася до крака, ръце, носове или пък ръст, всеки си има предпочитания.

Формикофилия
 
 
Ужасът (фобията) при едни може да е върховна наслада при други. Формикофилията представлява удоволствие от насекоми, които лазят по тялото ти и дори по възможност те хапят и жилят. На тях едва ли им се налага да си купуват препарати против хлебарки или комари, практично.

Симфорофилия
 
 
Гръм и мълнии, порои, разтърсващи импулси и стонове от недрата на Земята, еротично? За някои, да. Тези хора много си падат по бедствията и колкото по-мощни и унищожителни са, толкова по-въздействащо. Някои дори си докарват големи бели, играейки си с огъня, защото във възбудата си им е трудно да вземат адекватното решение да се махнат от горящата кола или сграда (true story!).

Хиерофилия
 
 
Защо религията да не бъде секси? За някои хора си е върхът на удоволствието. При хиерофилията въздействат всякакви религиозни предмети и хора, свързани с религията.

Дендрофилия
 

Ето едни почитатели на природата и най-вече на дърветата! Един малко по-различен начин да се насладиш на природата...

Вампиризъм и Автовампиризъм

 
Да благодарим на поредицата „Здрач” за увеличаването на популярността на този фетиш. Удоволствието е от приемане на кръв и представянето, че си вампир.

Плюшофилия


Вероятно някои пазят по-упорито детското в себе си щом не могат да се откажат от плюшените играчки дори в леглото!

Ворерафилия

 
Не всички фетиши са невинни и безопасни. Ворерафилията представлява сексуален канибализъм, желание да отхапеш от партньора си. Най-известният ворерафил е Армин Мейвес, който пуска обява в интернет, че търси мъж, когото да изяде и убие и изненадващо такъв се намира... В момента Армин Мейвес излежава доживотна присъда в Германия.

Хибристофилия


 
 

Падате ли си по лошите момчета, момичета? Хибристофилията се среща главно при жени, които изпитват влечение към престъпници и дори нарочно попадат в затвора, за да се сближат с повече от тях...

 
Фетишите могат да разнообразят ежедневието, но не бива да го обсебват, така че полека с дърветата и сградите, за да няма пострадали после.

2 коментара:

  1. Страшно беше интересно да прочета написаното тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, а ако някой сподели и личните си фетиши, ще е още по-интересно :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...