Страници

сряда, 7 януари 2015 г.

Защо работата от 9 до 5 е вече минало

Работа от 9 до 5 - мечтаната работа?

Естественият цикъл на продуктивността
Когато работите по лични проекти, колко често се случва да прекарате 8 часа пред компютъра без прекъсване? Почти никога, нали? Да, това няма смисъл, защото губим способността да бъдем концентрирани в рамките на няколко часа. Ние минаваме през редуващи се периоди на висока и ниска умствена острота. Можем да прекараме 8 часа в работа, но времето трябва да бъде разделено на сесии и естеството на дейности да се редува.


Проблемът с 8 - часовия работен ден
Продължаващият 8 часа работен ден е отживелица. Той има смисъл за физически труд и производствена работа, но с информационните работници, тя не следва естествените цикли на енергия. Способността на физически работещ човек да мисли аналитично е без значение, той извършва механична работа чрез физическа сила.

В днешно време за почти всички задачи е нужно творческо или стратегическо мислене, трябва да се подходи различно. Начинът, по който отговаряте на имейл или интерпретирате дадена информация може да се различава драстично в зависимост от нивото Ви на енергия. Малко хора вършат работата си добре в 5:30 следобед, обикновено просто се опитват да останат будни.

Не мога да говоря от името на всички, но вероятно и Вие сте забелязали, че нивото на производителността като цяло намалява най-много два пъти на ден - сутрин и малко след обяд. Най-продуктивен е периодът в началото на деня. Хората са способни на творчески задачи като писане и решаване на сложни технически проблеми. След няколко часа напрегната работа енергийните нива спадат и ние сме склонни по-скоро да довършваме нещо вече започнато. Към края на цикъла умът ни е толкова претрупан и уморен, че по-скоро сме склонни да извършваме най-рутинните задачи. Цикълът на следобед е подобен, но пикът на производителността не е толкова висок. За различните хора пиковете и спадовете варират, но като цяло само 3-4 часа на ден са много продуктивни.

Дори да опитаме да работим много усилено, това няма да доведе до кой знае какво, тъй като просто нямаме енергия. Превесът на непродуктивните часове на фона на продуктивните в рамките на отработения ден, са следствие на тези 8 часа.

Когато достигнем до нискоро енергийно ниво на цикъла, можем да релаксираме с не-работна дейност. Затова и в Гугъл, например, и в много фирми от ИТ сферата има зона за почивка и игри. Не можем да сме много продуктивни и своевременно не можем да си починем, за да се заредим с енергия, защото имаме определен 8 постоянно отредени за работа. Резултатът е милиони непродуктивни хора, които стоят зад бюрата си, а предпочитат да правят нещо друго.

Каква може да бъде алтернативата
Някои компании са се опитали да направят работната среда по-приятна, както примера с Гугъл . Въпреки че тези удобства са със сигурност подобрение, те са скъпи за работодателите и само частично отговарят на нуждите на служителите.

Решението на проблема се крие в сегментирането на работните часове, следвайки естествените цикли на работа на ума. Това ще бъде най-икономически ефективно за работодателя и ще направи работата по-приятна за служителите. 

Когато служителите стават по-нетрудоспособни, се заемат с лични задачи, с които да си починат. Представете си, например как в един топъл пролетен ден, вместо да стоите на работа между 2 и 3, когато така или инъче ви се спи, отидете с приятели да изпиете по бира в парка за час-два или се разхождате по магазините, рисувате и имате свободата да направите каквото решите.

Разбира се, винаги ще има нужда от офис работници в предприятията (като лекарски кабинети и адвокатски дружества), които изискват ежедневно взаимодействие с клиентите, но за повечето фирми това наистина не е необходимо.

Все повече от комуникациите се осъществяват с имейл или месинджър. Които далеч не е необходимо да се осъществяват в офиса ежедневно и винаги.

Друг често срещано възражение е, че служителите ще злоупотребяват и ще се чувстват отдалечени работните ангажименти. Това може да се реши с няколко оптимизации, с чекиране в работната система, мотивация за работа. Основното е, че свършената работа ще бъде по-качествена от това, което се извършва в настоящия момент.

Предполагам, че основата причина да не се въвеждат подобни методи е, че фирмите се движат инертно по познатия бизнес модел и не са особено склонни да въвеждат промени. Налице е също така наречената на офис политика. Ако един човек получи доверие да работи от разстояние, някои ревниви служители биха се оплакали. 

Според СЗО циклите на средностатистическия човек са разпределени по следния начин: 
Ако се събуждате в 7, то до 8 е най-добре да закусите. След това до 9 да свършите някои от най-важните задачи от деня, за които се изисква повече концентрация. От 9 до 10 е най-подходящото време за спорт, ако искате да изгорите мазнини, освен това ще повишите тонуса си. От 10 до 11 отново сте в период на активна умствена работа, тъй като сте с повишен адреналин от тренировката. От 11 до 12 е малко по-слаб период, в който започвате да огладнявате. От 12 до 13 следва обяд и лека почивка. Непосредствено след обяд получавате енергия и може да свършите още неща за около час. Между 13 и 14-14:30 часа, зависи в колко сте обядвали, храносмилате и тогава Ви се доспива. Тогава аз често *спя и след това чувствам много енергия. Може да се разходите, да свършите някаква лична работа. От 16 до 17-18 също не е период на сериозно съсредоточение, тогава можете просто да довършите нещо. И в периода около 18-19 часа отново идва енергия и може да свършите нещо, което Ви доставя удоволствие. 
*Ако решите да спите в рамките на работния ден, изградете си цикли за по не повече от 30 минути, тъй като, ако спите повече ще усещате ленивост. 

След 40-50 години ще можем да разказваме на децата си как някога хората са работили в офис.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...