Страници

неделя, 25 януари 2015 г.

9 важни ежедневни навика от Индия

Искате ли да знаете тайните на тези, които пораждат склонност към по-дълъг живот? Нямам предвид пиене на вода от извода на младостта или да с храним само с марули. В действителност хората, които живеят по-дълго имат навици и модели на поведение, които не само им помагат за по-дълъг живот, но и той да бъде по-щастлив. Тази концепция ми се струва доста добра. Ето какво намерих аз по въпроса:

В университета на Южна Калифорния има геронтологична програма(геронтология - общобиологична наука за възрастните организми), наречена "степен на остаряване", посветена на изучаването на продължителността на живота на човека и застаряването на населението. Един от учените предприема пътуване до Индия, за да научи как хората от Третия свят доживяват до 90-100 години. Неговите проучвания дават поглед към навиците, необходими да се постигне това.


Ето и някои от съветите:

1. Избягвайте стреса.
Той не ни е необходим, за да живеем по-пълноценно, затова е добре да опитаме да го премахнем. Стресът изразходва огромно количество хранителни вещества от нашия организъм, който той няма как да набави чрез храната, и това вода до редица здравословни проблеми и изменения в поведението ни. 

2. Поддържайте добър социален живот.
Изследователите предполагат, че добрите и активни отношения с околните, със семейството и приятелите, може да намали риска от депресия, което се среща често при пациенти в напреднала възраст и често може да доведе до преждевременна смърт. Ние сме социални животни и част от здравето ни зависи именно от общуването. Осъществяването на добри социални отношения (аз не говоря за "харесвания" във фейсбук) всеки ден, е навик на хората, които живеят по-дълго и по-щастливо.


3. Обръщайте внимание на духовните си преживявания.
Доказано е, че духовността се грижи за човешката психика. Индия със сигурност има силни корени в това отношение. 

4. Вземете си домашен любимец.
Радостта, която предизвиква домашният любимец намалява нивата на стрес и кръвното налягане. Това е по-скоро западна традиция, но е доказано, че се отразява благотворно на умственото, емоционалното и социалното здраве.

5. Сейте оптимизъм.
Старейшините, които са били интервюирани в това проучване, имат оптимистичен дух. Хората, които са около тях, са били с тенденцията и те се чувстват по-щастливи в следствие на това влияние. Тези старейшини опитвали да разпространят своята нагласа и перспективите в нея и на други хора. 

6. Поставяйте си цели и работете за тях.
Човек може да работи много докато е млад, да изгради успешна кариера и да прекара остатъка от дните си под някое палмово дърво с питие в ръка. Но хората, които живеят дълго винаги имат проект, върху, който да работят, в това число дори домакинска работа. Един стар индийски милионер с 35 служители все още се събужда рано всяка сутрин, за да помете къщата си. Преди време бях попитала един 82-годишен човек с успешен бизнес как изглежда толкова млад и енергичен. Той ми каза, че това, което държи духът и тялото му млади е, че "всеки път, малко преди да изълня целта си, си поставям нова."

7. Следете с какво се храните.
Дори в настоящия момент да не виждате това върху себе си, храната ни е в непосредтсвена връзка с младостта на тялото ни. Хората, които живетя по-дълго имат по-строги хранителни навици - график на хранене, ядат честно на малки порции, консумират повече пресни храни и като цяло избягват месото. Също така и билките са в основата на тяхното хранене. Използват повече подправки. 
Лично аз не бих казала, че месото е вредно, считам, че всеки човек може да констатира какво е най-добре за него. При всички случаи месото от магазина не е с висока хранителна стойност.

8. Бъдете физически активни.
Хората, които живеят дълго ходят повече пеша. Факт е, че в градовете, където са повечето от нас, въздухът е толкова мръсен, че е спорно доколко е полезно това. Осигурете си разходки в планина, в паркове и извън големите градове.Long живеещи хора се свалят негодници и да направим нещо. Йогата също е един от най-полезните физически навици на хората в Индия. Друг навик от Индия? Взимайте студени бани.

8. Никога не спирайте да учите.
Четене на книги, писане, запаметяване на поезия или проза, учене на песни, слушане на истории и други подобни са само някои от навиците, които хората с дългогодишен живот правят често. Искреният интерес към изучаването на нови неща за света е обща ччерта сред тези хора.

Инвестирайте енергията си в тези навици. Те не водят просто до по-дълъг живот, а създават важни стойности, за да можем да живеем пълноценно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...