Страници

вторник, 13 януари 2015 г.

Тайната на креативността

"Тайната на креативността е да знаете как да скриете своите източници."  Айнщайн

Най-странното нещо при творчеството е, че за вдъхновението се говори като че ли е някаква магия, която се появява от нищото. Но в крайна сметка всичко идва от някъде.

Обикновено зад вдъхновението стои информация за чуждите идеи, над която да надградим със свои собствени. Т.е., ако ви липсва вдъхновение, четете повече, общувайте повече и по-ефективно(слушайте хората, интересувайте се), правете повече неща в живота си, бъдете по-наблюдателни - човек може да почерпи вдъхновение от всякъде.

През Ренесанса чираците-художници са се учили чрез копиране на произведенията на майсторите. Тайната на креативността е да признаем гения на другите и да го пренасочим за собствените си цели. Ако нямаме ментор, тогава можем да се учим чрез наблюдение. Когато видите нещо, което ви допада, опитайте да формулирате защо го харесвате. Дали е предмета на дадена статия, личността на автора, ползата от нея, визуалната наслада, ако става дума за реклама или дреха, например. Творчеството е навсякъде, трябва просто да го видите и да приложите това, което виждате в него, в собствената си работа.

Намерете хора или проекти, приличащи на вашия или които изпълняват сходни функции. Погледнете хора със сходен на вашия опит, които правят сходно нещо или потърсете отделни негови елементи във вече съществуващото. Базирайки се на него, може да го надградите със своята идея, да видите какво не ви харесва в него и да го направите по-добре при вас. Съберете впечатления от повече места, иначе рискувате несъзнателно да изплагиатствате.

Всяко изкуство е имитация. През 20ти век съществува спор дали изкуството трябва да подражава на природата или обратното. Всичко в света подражава на друго. Най-креативните хора имитират по-редки, по-брилянтни източници и прикриват следите си. Има причина много велики художници винаги са струпани на едно място, както географски, така и хронологично. Взаимодействието с творчески личности ни прави по-креативни. А в днешно време нямаме ограничения откъде да почерпим вдъхновение, защото чрез  интеренет можем да бъдем на всяко място по света, без да ставаме от дивана.

Ако искате да сте по-креативни, не чакайте вдъхновението, а започнете да експериментирате. Творчеството не е толкова сътворяване, колкото реорганизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...